Ország-világ

2005.01.27. 06:41

A lejtők királyai

BAMA

A hét végétől az olaszországi Bormióban és Santa Caterinában rendezik az év legnagyobb alpesisí-versenyét, a világbajnokságot.
A február 13-ig tartó sorozat temérdek izgalmat kínál a televíziónézőknek is: látványos versenyek sora várható.
A legjobb és a legtöbb kockázatot vállaló versenyzők akár 140 kilométeres óránkénti sebességgel is száguldanak a lejtőkön.
Öt számban avatnak majd bajnokot mindkét nemben: lesiklásban, óriás-műlesiklásban, Su-per G-ben, műlesiklásban és a kombinációban. A lesiklás a sportág királykategóriája. Itt vállalják a legnagyobb kockázatot a versenyzők. A műlesiklásban elsősorban a technika kapja a főszerepet, fontos, hogy ki milyen közel tudja kerülni a kapukat, s  ki milyen gyors irányváltoztatásra képes. Két futamot rendeznek, a másodikba az első legjobb harminc versenyzője jut be. A Super G egyfutamos szám, némi átmenet a lesiklás és az óriásműlesiklás között. Utóbbi, tehát az óriás-műlesiklás ugyancsak két futamból áll, ebben a kapuk között kell síelni. A második futamban itt is fordított eredménysorrendben indul a harminc „állva maradt”. A kombinációban a műlesiklás és a lesiklás eredményeit összesítik.
A versenyzők közül két igazán nagy sztárra lesz érdemes figyelni. Az osztrák Hermann Maier immár ötszörös világbajnokként versenyez majd. A leghíresebb tengerentúli síelő Bode Miller, akit szinte minden számban az esélyesek közé sorolnak. A hölgyek közül a svéd Anja Pärson, a horvát Janica Kostelic és az osztrák Renate Götschl érdemli a legnagyobb figyelmet.

Számos érdekesség

- 10 a kiosztandó aranyérmek száma. Ehhez jön hozzá a „világbajnok nemzet” cím. - 60 a résztvevő országok száma. - 75 a legidősebb önkéntes, Hans Grotzer életkora. - 450 a nevezett versenyzők. - 987 szintkülönbség a Stelvio nevű pályán. - 3230 a Stelvio pálya hossza. - 100000 a várt nézőszám az eseményen. - 44923000 az esemény költségvetése euróban. - 250 millió a Valtellina régió területén az esemény kapcsán létrehozott összberuházások értéke. - 300 millió a televíziónézők becsült száma.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában