Ország-világ

2005.01.17. 07:25

A mieink is célba értek

Aki elindul a Dakar-ralin, a világ legnehezebb terepraliversenyén, elsősorban a kalandot keresi. Meggazdagodni ugyanis nem lehet belőle.

Hegyi Áron

[caption id="" align="alignleft" width="268"] A dakari Rózsa-tó partján vezető úttalan úton a végső győztes Peterhansel autóját honfitársa, Alphand követi
[/caption]Alaposan ki kell nyitnia a bukszáját annak, aki a Dakar-ralin szeretne nekivágni a Szaharának. Mintegy 65 millió forintot kell összespórolnia egy kis sivatagi kalandért. Abban pedig kár reménykednie, hogy a pénz a verseny végén megtérül, ugyanis összesen nem osztanak ki annyi pénzdíjat, amennyibe egyetlen autóscsapat nevezése kerül. A rendezők és támogatók mindössze 210 ezer eurót, azaz valamivel több mint 50 millió forintot ajánlanak fel.
Ugyanakkor feltétlenül a szervezőket dicséri, hogy 28 milliót az amatőrök tehetnek zsebre. Az autósok és motorosok ezer euró (250 ezer forint) különbséggel fele-fele arányban részesednek a pénzdíjból. Mindkét kategóriában az amatőrök kapnak kicsivel többet (kétkerekűeknél 16 milliót, négykerekűeknél 12 milliót). Az óriások, azaz a kamionosok összesen 4,1 millióval gazdagodnak. Az első Dakar-ralijukat teljesítők is számíthatnak némi bevételre: a motorosok 2,6, az autósok 3,8 millió forintnyira. Vasárnap a verseny utolsó szakaszán a szenegáli főváros, Dakar körül kellett 68 kilométert megtenni, amiből csupán 31 kilométer volt a gyorsasági. A motorosoknál Kellon Walch révén amerikai siker született, az öszszetettben azonban a francia Cyril Despres megőrizte első helyét. A 27. Dakar-ralit mind a négy autós egységünk sikerrel teljesítette, akárcsak a két versenykamion. 

Összetett végeredmény

Autósok 1. Peterhansel 2. Alphand 3. Kleinschmidt 17. Palik, Darázsi 21. Szalay, Bunkoczi 33. Kis, Czeglédi 66. Liszi, Rack Motorosok 1. Despres 2. Coma 3. Cox 27. Varga 81. Nagy Hermann Henrik sérülés miatt feladta Kamionosok 1. Kabirov 2. Szugavara 3. Vismara 16. Darázsi, Tagai, Szalai 30. Szaller, Farkas, Keresztesi

Hegyi Áron -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában