Ország-világ

2005.01.10. 06:07

Aggódnak a forgalom miatt

Kormányhatározat járul hozzá a légi közlekedésről szóló törvény szerint ahhoz, hogy a tököli repülőteret a magyar állam értékesítse. A Tököl Airport Rt. a vevő, a cégben az egyik tulajdonos a Demján Sándor érdekeltségébe tartozó vállalkozás.

Tóth Tímea–Izing Antal

A négyszázhúsz hektáros terület az ÁPV Rt. tájékoztatása szerint 2,31 milliárd forintért kelt el.

A vevő az Euro-Invest Rt., az UVATERV-MBO Kft., valamint a Trigránit Rt. által alapított Tököl Airport Rt. Kormányhatározat alapján polgári légi közlekedési és kiegészítő vállalkozási célra használhatják a területet. Nyúl Sándor, a Trigránit Rt. operatív vezérigazgatója lapunknak azt mondta: logisztikai központot építenek.

A beruházás százmilliós nagyságrendű lesz. Fapados repteret nem nyitnak, mert azt a feladatot Ferihegy is el tudja látni, és a helyiek sem szeretnék. A társaság szerint másutt is van lehetőség fapados reptér megnyitására.

A repteret most a Master Sky Kft. bérli. Talabos Gábor ügyvezető találkozott már az új tulajdonossal. Tökölön évi tízezer repülési művelet zajlik. Hatóságilag huszonhétezer lenne megengedett.
Talabos Gábor véleménye az, hogy a négyszázhúsz hektáros összterületből százhetven hektárt úgy is fel lehet használni egyéb célra, hogy az nem akadályozná a repülést.

Tököl polgármestere, Hoffman Pál reménykedik. Tököl hatezresből kilencezres várossá nőtt pár év alatt. Lakói életét megkönnyítené, ha a reptérért kapott bevételt az állam nem nyelné le a hiány miatt, hanem visszaadná a térségnek. A hat kilométeres kocsisorok Hoffmann szerint úgy szűnhetnek meg, ha megépül végre a csepeli gerincút és a M0-s felhajtó.

Mit szólnak a lakosok a változáshoz Tökölön?

Gergics Éva (25) óvodapedagógus: – Nem értek vele egyet, hogy szinte mindent eladnak, ami az államé. Szerintem a magyar érdekeket kellene előnyben részesíteni. Több mindent kéne megőrizni hagyományosan. De lehet, hogy ez így lesz jó. Fazekas János (55) üzemmérnök: - Nem örülnék, ha a nemzetközi forgalom előtt megnyitnák a repteret. Mi Tökölön mellette lakunk, a Duna partján. Nyugalmunkat és ingatlanunk értékét egy ilyen változás rossz irányba befolyásolná.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában