Ország-világ

2005.01.06. 00:00

Áldozathozatal az áldozatokért

Hihetetlen összefogást hozott maga után a pusztító ázsiai szökőár. Az eltűntek és a fedél nélkül maradtak számának folyamatos emelkedése sokkolja a nemzetközi közvéleményt. Az emberekben föltámad az adakozási vágy.

Gyulay Zoltán

A legnagyobb a hiány gyógyszerből és ivóvízből volt már a kezdetektől. A halottak immár a kétszázezret közelítő száma mellett szinte ugyanennyien vannak fertőzésveszélynek kitéve. A kutak, a folyók, a tavak vize a temetetlen holtaktól elszennyeződött, a kóbor kutyák az elhagyott hullákat mardalják, ezért van szükség ásványvízre. A magyar különgépek, amelyek a turisták hazaszállításáról gondoskodtak, odafelé úton mindannyiszor utasok nélkül, gyomrukban sok-sok mázsa palackkal repültek.

A fertőzésveszély miatt van szükség elsősorban oltóanyagokra, fertőtlenítőszerekre, gyógyszerekre. Srí Lankán, Indonéziában, Thaiföldön és Indiában már fölütötte a fejét a kolera, a halálos kimenetelű hasmenés, a Maldív-szigeteken pedig a hepatitisz A és E, valamint a gengue-láz is. Január 15-től várható a fertőző betegségek tömeges felbukkanása Délkelet-Ázsiában.

Lo Vin Lok, egy hongkongi jótékonysági szervezet járványügyi szakértője Indiából visszatérőben nyilatkozott a RIA Novosztyi hírügynökségnek. Előrejelzését arra alapozza, hogy a katasztrófa sújtotta országokban elszaporodtak a moszkitók.

Németország légihidat létesített. Repülőkórház szállítja a német sebesülteket az indonéziai Aceh tartományból Köln/Bonn légikikötőjébe. A fedélzeten huszonkét ágyas kórház működik, három intenzív hellyel és két őrzővel. Az Airbus A310 MRT típusú repülő sebészeti beavatkozásokra is alkalmas műtővel rendelkezik.

Ha segíteni akar:

- pénzadományokat az MKTHK 11702036-20705707-00000000 számlaszámra várják a magyarországi krisnások.

- a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet továbbra is kéri a magyar lakosságot a délkelet-ázsiai túlélők megsegítésére a 11705008-20464565-es számlaszámon.

Kevés kelet-európai

A BÉCSI Kurier kiemeli, hogy Lengyelország, Csehország és Horvátország mindössze egy-egy halottat jelentett be, és Magyarországon is néhány eltűntről beszélnek. Ennek oka, hogy ezekből az országokból elsősorban az olcsóbb szállodákat igénylik, amelyek nem közvetlenül a tengerparton fekszenek.

Gyűlnek az adományok

Ötvenmillióra becsülik az adományozott pénz összegét a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnél. A szervezet elsősorban a gyógyszerek szétosztását irányítja. A Magyar Vöröskeresztnél szerda késő délutánig több mint ötvenmillió forintot érő segélyt gyűjtöttek össze.

Segélyfelajánlások (millió dollár)

Japán 500 USA 350 Világbank 250 Norvégia 181 Nagy-Britannia 96 Németország 660 Olaszország 95 Svédország 80 Dánia 77 Spanyolország 68 Franciaország 66 Kanada 66 Kína 60 Dél-Korea 50 Ausztria 11 Magyarország 20 (Forrás: Financial Times, Kurier, Reggel) A hazai segélyszervezetek eddig mintegy kétmillió dollár értékű adományt gyűjtöttek össze. Ilyen méretű összefogásra a tiszai árvíz óta nem volt példa.

Gyulay Zoltán -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában