Ország-világ

2005.01.24. 00:00

Egy alpolgármester a maffia ellen

A bűnözők nem tudtak róla, hogy egy kerületi politikus családtagját támadják. Amikor a fülükbe jutott, azt üzenték Rozgonyi Zoltánnak, hogy felrobbantják autóját.

Izing Antal

[caption id="" align="alignleft" width="275"] Rozgonyi Zoltán zuglói alpolgármester házi orvos anyósát minden vagyonából kiforgatta a lakásmaffia. Rozgonyi szerint ez nem családi ügy.
[/caption]Rozgonyi ügyfélfogadást tart a hivatalban. A legtöbb panasz éppen lakhatással kapcsolatos. Innen indulunk a Benkő utcába. A doktornő, a volt anyós családi házába érünk. – Elváltunk ugyan, de ettől még a volt anyósom a kislányom nagyanyja marad mindig – mondja Rozgonyi Zoltán alpolgármester a kapuban. – Nem azért mondom ezt el a sajtónak, hogy saját családom ügyét vigyem előre, hanem mert nem kívánom senkinek ezt a tragédiát.

Tipikus, sárgára vakolt zuglói ház, előtte fenyőfa, a homlokzaton üveges kis padlásablak. Berendezése nem hivalkodó, hanem finom, meleg, emberi. Körben könyvek és képek. A hölgy arcáról azt olvasom le, hogy egész életét olvasásnak és gyógyításnak szentelte. A légynek sem tudna ártani. Halkszavú, jólelkű. Tökéletes áldozat – gondolom magamban –, valóságismerete kicsi, magaválasztotta burokban él. Az elkövetők műkincskereskedők. Régi betegei voltak Lőrincz Erzsébet belgyógyász házi orvosnak. Néha vásárolt is tőlük képeket. Többször kértek tőle pénzt értékes hagyatékok vásárlására vagy éppen villanyszámlára. A doktornő adott, papír nélkül. Egyre nagyobb összeggel tartoztak már. Egyszercsak megjelentek azzal, hogy hatalmas hagyatékra bukkantak. Ha azt most megvehetik, akkor aztán minden pénzük visszajön. Megtérítik a doktornő pénzét is. Még hasznuk is marad, akkora a hagyaték.

A család nem örült az orvosnő „műkincskereskedőkkel” való kapcsolatának. Éppen ezért ő elhallgatta szerettei elől, hogy mennyi pénzzel tartozik már a banda. Rábeszélték, hogy vegyen fel tízmillió forint jelzálog-kölcsönt a házára, saját nevére. Felvette és átadta. Azt ígérték, fizetik a százezres részleteket. – Doktornő, nem volt Ön átlagon felül jóhiszemű? – kérdeztük. – De igen, az voltam, az voltam – feleli megtörten.

A banda eltűnt, két hónap múlva jött a banki felszólítás: ha nem fizet, a ház a banké. Mivel a részleteket nem tudta volna törleszteni, a banda pedig nem fizette, s mivel félt az árveréstől, rábeszélték, hogy a házat irassa nevükre. Megtörtént. A tartozást a banda visszafizette a doktornő pénzéből, a ház pedig papíron az övék lett. Nagyon sokáig zaklatták, mindennek elmondták, bográcsos bulikat rendeztek a kertben, teherautóval döntötték ki a kerítését. Pontosan annak a kislánynak nevére iratták a házat, akit kislány kora óta orvosként gyógyított. Egy polgári peres és egy büntető per van folyamatban. A legnagyobb baj az, hogy a doktornővel aláíratták azt is, hogy az adásvétel során felvett tőlük húszmillió forintot. Közben más bűncselekmények miatt a banda egy része előzetes letartóztatásba került. Amióta tudják, hogy a kerület második emberének mentek neki, szerencsére csend van a Benkő utcában. Vihar előtti csönd.

Kerüljük a készpénzt!

Rozgonyi Zoltán szerint az adásvételek esetén kötelezővé kellene tenni az átutalást. Kér minden zuglóit, hogy vegyék igénybe az önkormányzat jogtanácsosainak segítségét. Akik ugyan leterheltek, de biztosan jót akarnak. Rozgonyi szerint vannak olyan ügyvédek, akiktől őrizkedni kell, mert egyikük-másikuk „véletlenül” sok ehhez hasonló ügy szerződéskötésénél dolgozott. Rozgonyi új törvénykezést követel, amely kizárja a csalás lehetőségét.

Lakásért életjáradék

Magukra maradt budapestieknek ajánl szerződést Zugló. Ebben gyakorlatilag az állammal köthet „eltartási” szerződést az állampolgár. A feltételek szerint a lakásnak legalább 30 négyzetméteres fővárosi lakásnak kell lennie. Az értékbecslés hetven százalékát veszik alapul. Egyszeri nagyobb összeget fizetnek ki a szerződőnek, majd havonta életjáradékot biztosítanak. Fizetik a közös költséget és a biztosítást is.

Rozgonyi Zoltán

1966-ban született Zuglóban. 1985-től a rendőrség állományában utasbiztonsági szolgálatvezető volt. A Fidesz budapesti választmányában a közbiztonsági kabinetben dolgozott. Zuglói feladata a polgámester munkájának segítése, főleg szociális, egészségügyi és közbiztonsági területeten.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában