Ország-világ

2005.01.03. 06:27

Februártól fészekrakás

A kormány elfogadás előtt álló Fészekrakó programja elsősorban a fiatal családok és a szociálisan rászorulók lakáshoz jutását, bérlakásba költözését kívánja segíteni. A lakásépítők szerint a tervezet nem a piac valós gondjaira szolgál megoldással.

Horváth K. József

Várhatóan a 30 év alatti fiatalok, garanciadíj ellenében – a hiteltől függően – akár 10 vagy 20 százalékos önerővel is hozzájuthatnak a kiszemelt ingatlanhoz. Új otthonok esetében Budapesten s a megyei jogú városokban 15 millió forint értékű lakásig járhat a kedvezmény, más településeken 12 milliós lakásértékig. Használt lakásoknál – fekvéstől függően – 12 és 8 millió forint az állami garanciára jogosító értékhatár.

Az elképzeléseknek megfelelően egy kétgyermekes család, a kétmillió forintos szociálpolitikai kedvezmény révén akár megtakarítás nélkül megvehetne egy tízmillió forintos új lakást. A Fészekrakó program keretében egy tízmilliós új lakás bruttó nyolcmilliós hitelének havi törlesztőrészlete 65 ezer forint körül lenne 15 éves futamidővel számolva.

A „félszocpol” otthonteremtési kedvezményt azok a 35 év alatti szülők igényelhetnék, akiknek már van gyerekük. Nem rendelkezhetnek saját lakással és az általuk megvásárolandó használt lakás ára nem lehetne több 12, illetve 8 millió forintnál. A szociális lakbértámogatás összege a bérleti díj 30 százaléka, legfeljebb 14 ezer forint lehet. Akik legalább öt évre bérbe adják szociális céllal lakásukat az önkormányzatnak, azok a jelenlegi 20 százalék helyett 10 százalék adót fizetnének.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában