Ország-világ

2005.01.19. 00:00

Felfelé bukott az igazgató

A MÁV Kórház megbízott főigazgatójaként folytatja pályafutását a János kórház fegyelmi vizsgálat alatt álló igazgatója.

Zsidai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Nagy Péter Pál a János kórház igazgatói székéből minisztériumi engedéllyel került át a MÁV Kórházba
[/caption]A Reggel folyamatosan beszámol a Nagy Péter Pál elleni vizsgálatról, amely a napokban zárult le. Eredményéről dr. Küttel Péter fegyelmi biztos csütörtök délelőtt tájékoztatja az egészségügyi bizottságot. A vizsgálatot azért rendelték el, hogy kiderüljön: terheli-e személyes felelősség Nagyot a János kórházban kialakult közel egymilliárd forintos hiány miatt.

Az igazgató irányításával a kórház csődbe ment, október óta önkormányzati csődbiztos vezeti. Nagyot novemberben felfüggesztették állásából. A csődbiztosi jelentés több ponton felelősnek tartja az igazgatót, aki az őt ért egyik vádra sem válaszolt a bizottság decemberi ülésén. A fegyelmi biztossal egyeztetett megbeszéléseken meg sem jelent.

A Reggel információi szerint Nagy kinevezése a Városházán is megdöbbenést váltott ki. Tekintettel arra, hogy az igazgatónak még érvényes munkaviszonya van a János kórházzal. Ezt lapunk kérdésére megerősítette Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes. Az egészségügyi bizottság éppen azért nem szüntette meg a munkaviszonyát, hogy a fegyelmi vizsgálatot lefolytathassák. Nagyot a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium bízta meg, mivel a MÁV Kórház oda tartozik.

A Reggel információi szerint múlt héten váratlanul megjelent Magyari László címzetes államtitkár, és közölte a dolgozókkal: itt az
új igazgató. Magyari jelenleg szabadságon van.

A Nagy-csőd titka: mit hagyott hátra az igazgató?

A János Kórház harminc napon túli adóssága november végén 268 millió forint volt. Hatvan napon túli tartozása harmincmillió forint. Ezt a főváros tavaly decemberben kifizette. Kilencvenöt elbocsátott dolgozó végkielégítésére háromszáz-, további huszonöt dolgozó után hatvanmilliós keretet előlegeztek meg. Ebből körülbelül százhúszmillió jut majd a fővárosra, a többit az egészségbiztosító fizeti. Figyelemre méltó, hogy Nagyot az önkormányzati biztos azért is elmarasztalta, mert százmillió feletti hiány tudatában nyolcvan embert vett fel. Ugyancsak decemberben a kórház műszaki állapotának javítására kétszáz-, kórtermek kialakítására száz-, CT-vásárlásra további száznyolcvanmillió forintot kapott. A tervezetthez képest a János kórházra közel egymilliárd forintot költött tavaly a főváros.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában