Ország-világ

2005.01.22. 07:20

Játékos harcművészet

Néhány éve Magyarországon is hódít a capoeira. Az oktatók hatéves kortól várják a gyerekeket, akik nem csak testi, de szellemi nevelésben is részesülnek.

Kocsis Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="297"] Akinek megtetszik a sajátos ritmus- és mozgásvilág, kitartóan fog tanulni. Képünk a Grupo Capoeira Brasil edzőtermében készült.
[/caption]Körben álló, tapsoló, doboló emberek, a körön belül pedig két küzdő fél, akik akrobatikus, táncszerű mozdulatokat, ütéseket, rúgásokat mutatnak be a zene ritmusára. Ez a capoeira-edzés leglátványosabb része, a roda. A gyakorlatok, a zene és a hozzájuk kapcsolódó filozófia elválaszthatatlan.
A capoeirát Brazíliába hurcolt afrikai rabszolgák alakították ki önvédelmi célból. Az 1930-as években jöttek létre az első iskolák. A capoeira hamarosan brazil nemzeti sporttá vált, de harciassága helyett egyre inkább a művészi oldalát hangsúlyozták. Mai formájában testi érintés szinte nem is létezik, a küzdő felek csak a levegőbe rúgnak-ütnek.
Magyarországon szervezett csoportokban lehet megtanulni a capoeira alapjait. Nem kell előképzettség, szívesen látnak kicsiket és felnőtteket is. Néhány alkalom után eldől, hogy valaki megszereti-e a capoeirát vagy sem. Ha megtetszik a sajátos mozgás- és ritmusvilág, a gyerek kitartóan fog tanulni. Bár a látványos elemek könnyűnek tűnnek, a háttérben komoly munka áll. Ez a sport minden testrészt megmozgat, különös tekintettel a mély hátizmokra, amelyek a sok üléstől egyeseknél visszafejlődnek.
Az edzés bemelegítéssel és nyújtással kezdődik. Ezután következik a régi mozdulatok felidézése,  illetve az újak megtanulása. Az órát a jogo (játék) zárja, amikor a tanítványok rodát (kört) alkotnak, énekelnek, táncolnak. A körbe két játékos lép, erőteljes mozdulatokkal, rúgásokkal és ütésekkel küzdenek egymással, összhangban a zene ütemével. Nagy szerepet kap a rögtönzés, mindenki szabadon válogathat a tanult elemek közül.
Erős, összetartó közösség alakul ki a csoportokon belül. Érdemes a kicsiket minél hamarabb beíratni, hiszen amellett, hogy mozognak egy jót, valódi barátokra lelhetnek. A capoeirások megtanulják a hagyományos brazil dalokat, megismerik az ősi hangszereket. A számolás és a gyakorlatok neve is portugál, ezáltal a gyerekek egy új nyelv alapjait sajátíthatják el.

Vérmérséklet szerint válasszuk meg a sportágat

Derczbach Tamás sportszakértő: Sok szülőnek gondot okoz, mivel kösse le csemetéje energiáit. A legjobb megoldás a sport. Olyan mozgásforma jöhet szóba, amiben a kicsi kedvét leli. Kisiskoláskorban gyermekünk testalkata és vérmérséklete szerint válasszunk neki sportágat. Ha néhány hónap elteltével sem érzi jól magát az edzésen, keressünk más mozgást. Ne erőltessünk semmit, különben elvehetjük a kedvét a testedzéstől.

Sok helyen oktatják

Capoeira Abolicao: Csokonai Művelődési Ház (Bp., XV., Eötvös u. 64-66.) Ár: 5000 Ft/hó, 1000 Ft/alkalom Grupo Capoeira Brasil: Benczúr Ház (Bp., VI., Benczúr u. 27.), Ár: 5000 Ft/hó Capoeira Descendente do Pantera: Mizu Klub (Bp., XIII., Csanády u. 7.), Studio Vida Tánciskola (Bp., X., Fehér út 1.) Ár: 4000–5000 Ft/hó Arena Fitness Center: Duna Plaza, V. emelet. Ár: bérlet 10 alkalomra: 7200 Ft ATSA Fitness (Bp., I., Pálya u. 9.) Ár: bérlet 10 alkalomra 7200 Ft, egy alkalom 800 Ft

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában