Ország-világ

2005.01.07. 00:00

Jelbeszéd a börtön ablakában

Milliókba kerülne a börtön előtt mutogatók távol tartása. Forrás hiányában a környéken lakók zavarják el a fogvatartottak hozzátartozóit.

Nagy Eszter Dóra

A Venyige utcai büntetés-végrehajtási intézet előtt délben tucatnyian ácsorognak. Integetnek és furcsa mozdulatokat írnak le a levegőbe. Írnak. Mások távcsővel kémlelik az intézet ablakait. Ők a választ olvassák. Nem szívesen beszélnek, nem vállalják a nevüket. Attól tartanak, hogy kiderül kinek mutogatnak és a szerettük bajba kerülhet. Ők csendesek. A kiabálók viszont évek óta zargatják a környéken lakókat.
– Ez nem egyedi eset – mondja lapunknak Csere László.
A büntetés-végrehajtási dandártábornok szerint minden olyan intézetnél, ahol a zárkaablakok közterületre néznek, ha nem is mindennapos, de gyakori az ilyesmi. Pedig a külvilággal való ilyen jellegű kapcsolattartás tiltott a fogvatartottaknak. Fegyelmi vagy szabálysértési eljárás is járhat érte. A tilalom megszegése azonban nehezen bizonyítható. A fogvatartottak ablakpucolásnak álcázzák a válaszadást. Az utcán ácsorgókat pedig a közterület miatt nem lehet elzavarni, csak a környékbeliek próbálkoznak ezzel.
Csere László szerint a büntetés-végrehajtási intézet már több módszer lehetőségét megvizsgálta. Többek közt azt, hogy az ablakokat átláthatatlan üvegűekre cserélték ki, hogy ne lehessen rajta kilátni. Ez a költséges megoldás viszont arra az eredményre vezetett volna, hogy mutogatás helyett kiabálnak a felek.
A problémát sokan, sokféleképp szerették volna megoldani. Volt, aki falat javasolt az intézet elé. A dandártábornok szerint olyan elképesztő ötletet is felvetettek, hogy hangszórókat rakjanak le az épület mellé és folyamatosan zenét sugározzanak belőle. Mások fatelepítést ajánlottak. Végül az önkormányzat jóvoltából néhány bokrot ültettek az intézethez, de a mutogatók letaposták.
Csere László szerint egyedüli megoldás a rendőri jelenlét lehet. Az önkormányzat 2003 februárjában egy hónapig finanszírozta ezt, ám a pénz elfogyott. A büntetés-végrehajtásnak nincs kerete arra, hogy az évente mintegy 16 millió forintba kerülő rendőrjárőrök költségeit fedezze.

Születésnapi vetkőzés

A legtöbben csak azt szeretnék tudatni szeretteikkel, hogy van a család. Akad azonban egy-két különleges eset is. Volt rá példa, hogy egy születésnapos elítéltet a hozzátartozók vetkőzőműsorral leptek meg. Autókkal megálltak az intézet előtt, bömböltették a zenét és az egyik autóra felpattant egy nő, aki sorra dobta le a ruháit. Ez az eset a nyílt utcán már büntetendő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában