Ország-világ

2005.01.19. 06:58

Könyvcsonkítás pengével

Évente közel hárommillió forintos kárt tesznek a rongálók az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) köteteiben. Az egyes szövegrészek aláhúzása mellett a legnagyobb problémát a kivágott képek pótlása jelenti.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="299"] Az 1964-ben kiadott fotótörténeti könyvet a napokban rongálták meg. Egy gyermek képét vágták ki pengével.
[/caption]A rongálók egy része gondatlan használatból tesz kárt a könyvekben, mások szándékosan csonkítják meg az OSZK köteteit. – A képeket általában pengével vágják ki – mondta lapunknak Tóth Ferenc Tibor, az intézmény olvasó- és tájékoztatási szolgálatának vezetője.

Ilyen szempontból a fotóalbumok a legnépszerűbbek. Az osztályvezető szerint elsősorban egyetemisták károsítják meg a könyveket. Sokan vizsga előtt térnek be, már nincs idejük a tanulásra. Az OSZK-ban csak helyben lehet a köteteket használni, így amit tudnak, ellopnak.

A könyvben lévő biztonsági fémszál miatt kizárólag egyes oldalak vihetők el. Gond, hogy a szövegeket tollal vagy kiemelővel aláhúzzák. A megrongált köteteket az OSZK restaurátorai állítják helyre. A könyvek döntő többségéből két példánnyal rendelkeznek.

Ebből az egyik soha nem kerül az olvasók kezébe, így a hiányzó képeket, oldalakat innen másolják vissza a megcsonkított változatba. Az aláhúzásokat vegyszerekkel tüntetik el.

Írja meg véleményét a vélemény rovatunkba!

Milliós költségek

A rongálók kiszűrésében évek óta kamerák segítik az OSZK dolgozóit. Akit rajtakapnak a károkozáson, azt örökre kitiltják az intézményből. Egy-egy értékesebb mű megkárosításának esetén rendőrségi feljelentést is tesznek. A könyvtárban összesen hétmillió kötetet őriznek, ezekből százezer található meg a szabadpolcokon. Tavalyelőtt a restaurátorok 1798 könyv 4438 oldalát állították helyre, közel hárommilliós költséggel. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban (http://www.fszek.hu/index.nfo ) azonban nem történt kirívó rongálás az elmúlt években.

Címkék#Vélemény
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában