Ország-világ

2005.01.26. 00:00

Még mindig ismeretlen a rablógyilkos

Másodfokon is felmentették Földes Szabó Attilát, a Fő utcai órásgyilkosság vádja alól. Így Mátrai Iván gyilkosa továbbra is ismeretlen.

Nagy Eszter Dóra

– Örülök, hogy így ért véget ez az ügy, tulajdonképpen számítottam erre – mondta lapunknak az ítélethirdetést követően Földes Szabó Attila. A Fő utcai órásgyilkosság elsőrendű vádlottja hozzátette: megpróbálja tenni a dolgát tovább, de mindig is lesznek olyanok, akik továbbra is őt tartják az elkövetőnek, hiszen csak bizonyítottság hiányában mentették fel.

A vádirat szerint Földes egy társával 1999. június 24-én kirabolta a Fő utcai órásüzletet, és három lövéssel megölte a tulajdonost, Mátrai Ivánt. A rablógyilkosok 14,3 millió forint értékben vittek el az üzletből márkás órákat. A bűncselekmény után semmilyen értékelhető nyom nem maradt, és a gyilkosságnak szemtanúi sem voltak. Földest az elsőfokú és a másodfokú bíróság is felmentette a vádak alól.

A gyilkosság után csaknem egy évvel került Földes a rendőrség látókörébe. Következetesen tagadta bűnösségét, mondván, ő sosem járt az üzletben. Rá az ügy másodrendű vádlottja Egyed Zsolt és egy másik ügyben vádlott Szabó Ákos tett terhelő vallomást. A bíróság feltérképezte, kinek miért állt érdekében a vallomás, ám azt nem mondta ki, hogy bárki is hamisan vallott volna.

A jogerős ítéletben Egyed Zsolt büntetését súlyosbították annak ellenére, hogy ő saját magára is beismerő vallomást tett. Elmondta, hogy ismerte az áldozatot, ezért nem ő ment be az üzletbe. A bolt előtt arra várt, hogy társa leüsse az órást és ő bemehessen a zsákmányt összeszedni. Most 8 év 8 hónap helyett 9 év 6 hónapot kapott. A bíróság szerint az eljárás azért húzódott el sokáig, mert a hiányos bizonyítékok miatt a bíróságnak kellett egyes nyomozati cselekményeket véghezvinni.

Az órák sorsa bizonytalan, nem tudják, hogy kié

A jogerős ítéletében a bíróság kimondta, hogy mivel az eljárás során több elírás történt, a bűnjelekről az elsőfokú bíróságnak különeljárásban kell döntenie. A milliókat érő órák sorsa azért is bizonytalan, mert közülük többről nem lehet megállapítani azt, hogy ki a tulajdonosa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában