Ország-világ

2005.01.24. 00:00

Nehezen találnak munkát a negyven évnél idősebbek

Mórocz Károly

Alkotmány, törvény, rendelet írja elő a munkához való jogot. Természetesen elvileg minden munkára jelentkező egyenlőnek számít. Az már egyáltalán nem természetes, hogy rengeteg vállalkozó, cég mindennek fittyet hányva hirdeti, milyen korú dolgozót vár. Ezzel egyértelművé teszik, hogy kire nem számítanak.

Egyenlőbbek az egyenlők között a fiatalok. Kecsegtető, hogy kevesebb pénzt kell nekik adni. A szakértelmet majdcsak megszerzik valahogy; ha nem, akkor könnyen cserélhetők. „Szavatossági idejük” nagyobb, várhatóan ritkábban betegednek meg. Rideg mérlegelés, de tegyük hozzá: árucikk a munkaerő. Vadkapitalizmus van Magyarországon. Ez persze nem vigasztalja a negyven-negyvenöt év feletti állástalanokat, akiknek a száma mostanában a leépítések, átszervezések, „ésszerűsítések” után jelentősen megnő. Minden párt egyetért azzal, hogy nincsen ez jól, ám nagy kérdés, mit tudnak tenni. Kampányoljanak együtt az állást kereső középkorúakért? Azért van ennél jobb is. Pofonegyszerűnek tűnik: be kell tartani és tartatni az alkotmány, a törvények, a rendeletek előírásait. Mindenki jelentse be, ha hátrányosan megkülönböztették. Büntessék meg keményen az előre válogatókat! Attól tartok, hogy amikor idáig jut az olvasásban például egy ötvenöt éves tanár, aki az utóbbi fél évben tizennégy helyen próbálkozott, legyint egyet, és továbblapoz. Már nem káromkodik, legfeljebb előtte elszámol tízig...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában