Ország-világ

2005.01.31. 06:42

Nyelvtanfolyam mindenkinek

Az elmúlt években a nyelvtanulás életünk egyre fontosabb részévé vált. Ma már szinte lehetetlen munkahelyet találnia annak, akinek nincs legalább egy nyelvből közép-, de inkább felsőfokú vizsgája.

Parcsami Gábor

Világszerte számos nyelvtanulási módszert alkalmaznak. – A magyarországi nyelviskolák több módszert is segítségül hívnak az idegennyelv oktatásához – állítja Hevesi Mihály (34) angol- és spanyoltanár. Ő könyvet is írt A nyelvtanulás művészetéről címmel. – Egyrészt kedvcsinálónak, másrészt segítségnek szántam. Akik komolyan gondolják a nyelvtanulást, nem árt, ha világosan látják az egyes módszerek előnyeit és hátrányait.

A HANGANYAG HALLGATÁSA ÉS ISMÉTLÉSE Az egyik legismertebb az audiolingvális módszer, amely hanganyag hallgatására, majd ismétlésére épít.

CSENDES ÚT Ezt is több helyen alkalmazzák, annak ellenére, hogy hosszadalmas és kicsit nehézkes vele a tanulás. A lényege az, hogy a tanár felfedezteti a diákjaival a nyelvet. Például az órán a magnóról idegen nyelven a diák hall egy szót. A tanár pedig mindaddig nem szólal meg, amíg nem hallja a helyes választ.

ZENE ÉS LAZÍTÁS A híres módszerek közé sorolható a szuggesztopédia. Ebben az esetben úgy kezdődik el az óra, hogy a tanulók ellazítanak. Olyan állapotba kell kerülniük, hogy ne foglalkozzanak mással, csupán az órán elhangzottakkal.

BESZÉDKÖZPONTÚ OKTATÁS
A legtöbb nyelviskola beépíti a tantervbe a beszédközpontúságot. Ennek lényege, hogy a tankönyvízű témák helyett életszerű helyzetekre építi az órákat.

WALDORF-MÓDSZER Főként a fiatalabb korosztály körében közkedvelt. A diákok a tanárt utánozva, játékosan sajátítják el a nyelvet dalok és versek segítségével.

TANDEM Napjainkban népszerű módszer, amelynek varázsa az ismerkedésben rejlik. Két különböző anyanyelvű tanuló egymást tanítja saját nyelvére.

ÁLLAMILAG ELISMERT NYELVVIZSGA A nyelvtanfolyam kiválasztásánál az egyik leglényegesebb szempont, hogy az iskola államilag elismert (akkreditált) nyelvvizsgát ad-e. A Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központnál kapott tájékoztatás szerint kevés annak az esélye, hogy a néhány hónap alatt alap- vagy középfokot ígérő tanfolyamok hiteles vizsgát adjanak.
Egészen 2000-ig egyetlen elismert állami nyelvvizsga létezett. Ezt az Idegennyelvi Továbbképző Központban lehetett megszerezni. Azóta Budapesten és vidéken is egyre több helyen lehet ilyen jellegű vizsgát szerezni.

EGYNYELVŰ VAGY KÉTNYELVŰ Nyelvvizsga és nyelvvizsga között alapvető különbségek lehetnek. Az egyik fontos eltérés az egynyelvű és kétnyelvű vizsga tartalma között van. Az előzőnél az íráskészséget, az olvasott és hallott szöveg értését, a nyelvhelyességet és a beszédkészséget kérik számon. A kétnyelvű kiegészül egy fordítási vagy közvetítési készséget mérő vizsgarésszel.

A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI bevezetése a nyelvi vizsgák szempontjából is több változást jelent. Ebben a tanévben a középfokú, államilag elismert C típusú nyelvvizsga-bizonyítvány még kiváltja az érettségit. Szintén idén lép életbe, hogy az emelt szinten tett idegen nyelvi érettségi 40-59 százalék között alapfokú, 60 százalék fölött középfokú C típusú nyelvvizsgával lesz egyenértékű.

Fontosabb internetcímek

www.nyelvoktatas.webmania.hu www.manye.pte.hu www.itk.hu www.mot.hu www.humorosnyelv.hu www.bbc.co.uk/languages

Magyarországi hivatalosan elfogadott nyelvvizsgaközpontok

Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nyelvvizsgaközpont, ELTE Idegennyelvi Továbbképző Központ, EURO Nyelvvizsga Kft., Kodolányi János Főiskola, OR-ZSE Nyelvvizsgaközpont, PANNON Nyelvvizsgaközpont, Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar és EFK PROFEX Nyelvvizsgaközpont, Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdasági Szaknyelvi Vizsgaközpont, Budapesti Gazdasági Főiskola Nyelvvizsga- és Továbbképző Központ, Gábor Dénes Főiskola LEXINFO Informatikai Nyelvvizsgaközpont, Külügyminisztérium, Szent István Egyetem Zöld Út Nyelvvizsgaközpont, Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, Alliance Française Szegedi Kulturális Egyesület, British Council Hungary, Coventry House Nyelviskola, Goethe-Institut Budapest, Pitman Hungary City and Guilds Nemzetközi Oktatási és Szolgáltató Kft., Tudományos Ismeretterjesztő Társulat, GB Resources Oktatási és Tanácsadó Kft., KIT Szakmai és Nyelvoktatási Vizsgaközpont.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában