Ország-világ

2005.01.29. 00:00

Pótolhatatlanok az apák

Hagyományosan az apa személye a tekintélyt jelképezi, az anya pedig a melegséget, a gondoskodást. Az elmúlt években ezek a szerepek módosultak. A modern családokban az apa legalább olyan fontos, mint az anya. Viselkedése mintát ad a másik nemhez való viszonyuláshoz, biztonságérzetet és példát nyújt.

Mohácsi Edit

Manapság a legtöbb apa rengeteget dolgozik, mert az az elvárás vele szemben, hogy sokat keressen, teremtsen anyagi biztonságot a családnak. A másik kívánalom, hogy töltsön sok időt a gyermekével, különben nem nevezhető jó szülőnek. Miként lehet ezeknek a feltételeknek egyszerre megfelelni?
Módosult napjainkban a jó és a rossz apa meghatározása is.
A jó apa szeretetteljes, türelmes, figyel a gyerek igényeire, mindenben támogatja, sokat beszélget és játszik vele, gyakran megdicséri. A rossz elhanyagolja gyermekét, kevés figyelmet fordít rá, alig beszélget vele, de sokat követel tőle.
Akármilyen az apa, alakja mindenképpen jelen lesz gyermeke énjében – mondta el Kormos Zsuzsanna pszichológus. – Ezzel meghatározza a kicsi későbbi életét. Még a legrosszabb apánál is nagyobb csapás, ha egyáltalán nincs, mert hiányzik a családból a férfi. Ilyenkor a szerepek nem tudnak kialakulni, a nemi azonosulás elakadhat, mert nincs olyan minta, amihez a gyerek igazodhatna. Az ellenkező nemhez való viszony is sérülhet. A fiúk nem mernek közeledni a lányokhoz, a lányok nem tudják, miként viselkedjenek nőként a férfiak mellett vagy éppen túl rámenősek, fiúsak lesznek.
A válások számának növekedésével párhuzamosan egyre több a hétvégi apuka. Ők is hiányoznak csemetéiknek a mindennapokban, de ha megfelelően ápolják viszonyukat, akkor a kicsi apaképe nem sérül. Nagyon fontos, hogy az apa ne csak viselkedésével közvetítse, hanem mondja is ki sokszor, menynyire szereti gyermekét.

Jellegzetes típusok, veszélyes minták

Munkamániás Ritkán van otthon, a munkába menekül. Szívesen hangoztatja, hogy ő tartja el a családot, ezért neki mindent meg kell bocsátani. A gyerek azonban érzi, hogy vele kevés időt tölt. Ilyenkor könnyen sérülhet az apakép. A lányt senki nem erősíti meg nőiességében, a fiúnál a férfiszerep lehet hiányos, helyette tévéből, újságból vesz mintát. Erőszakos Gyakran büntet, szigorú, esetleg veri a gyereket. A kicsi fél tőle, mégis eltanulja ezt a viselkedést, és felnőve ő is erőszakos lesz. Előfordul az ellenkezője is: önbizalomhiánnyal küszködik, rosszul teljesít az iskolában. Tyúkapó Van rá lehetőség, hogy az apa maradjon otthon a gyerekkel. Vigyázni kell azonban, hogy ne boruljanak fel a nemi szerepek. Az apa ne legyen jobb anyja a gyereknek az édesanyánál. Semmiképp se versengjenek egymással a szülők.

Minden életkorban más az apa szerepe

Születéskor Ha az apa jelen van a gyerek világrajövetelénél, később könnyebben bekapcsolódik a nevelésbe. Jelenlétével támogatja az anyát, biztonságot nyújt. 0–3 év: vegyen részt a gyerek gondozásában, sugározzon gyengédséget. 3–6 év: jelenléte nagyon fontos, ilyenkor épülnek be a kicsi személyiségébe a másik nemmel kapcsolatos viselkedési minták. Kisiskoláskor: figyeljen oda a gyerek iskolai tevékenységére, értékelje, dicsérje. Kiskamaszkor: adja meg a kellő tiszteletet a nőknek. Ha a kicsi ebben a korban ezt nem tapasztalja, később gondjai lesznek a párkapcsolataiban. Kamaszkor: beszélgessen a serdülővel, értse meg, miért dúl benne érzelmi vihar. Tartsa be a szabályokat, legyen következetes. Fogadja el a gyerek nézőpontját, ez segít a kamaszkori lázadás elviselésében.

az anya. Viselkedése mintát ad a másik nemhez való viszonyuláshoz, biztonságérzetet és példát nyújt. Mohácsi Edit -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában