Ország-világ

2005.01.14. 07:28

Szabad egy forró táncra?

Ősidők óta elválaszthatatlan az ember, a zene és a tánc szeretete. Bár a stílusok sokat változtak, a klasszikus társastáncok ma is nagyon divatosak. Tanfolyamok széles választéka várja minden korosztályból a mozogni vágyókat.

Kocsis Tímea

Régen a tánc nemcsak a szórakozás egy formája volt, hanem a közösség életének fontos része is. A dalok és a táncok ismerete minden népcsoporton belül apáról fiúra szállt. Egyes stílusok az európai uralkodócsaládok révén terjedtek országról országra.
A császári és királyi udvarok határozták meg a divatos irányzatokat. A bálok figurái jelentősen eltértek az egyszerű emberek táncától. Előkelő urak és hölgyek előírt rend szerint lejtettek, a két nem képviselői sokáig csak kerülgethették egymást. Hamarosan azonban enyhült a szigor,
a párok először a kezüket, később az alkarjukat is összeérinthették.
A gramofon elterjedése, az első zenekarok és tánciskolák megalakulása az 1920-as évekre tehető. Megnőtt a tánctanárok szerepe, akik többnyire ragaszkodtak a régi szabályokhoz. Egy-egy divatos zenei irányzat megjelenésekor gyakran hoztak létre új mozdulatsorokat, a külföldi táncok többségét ugyanis nem találták szalonképesnek. Így született meg a társastáncok sora. Bár folyamatosan keletkeznek újabb és újabb modern irányzatok, a versenyeken ma is az úgynevezett standard és latin táncokat adják elő a párok.

STANDARD TÁNCOK
Tangó Kubai és argentin tánclépésekből született. Kezdetben Buenos Aires kikötői negyedében lett népszerű, de hamarosan a báltermeket is meghódította. Európában elsőként Párizsban vált divatossá. Jellemzői a rán-dításszerű mozdulatok, a szenvedélyes, hirtelen lépések.
Keringő Könnyen elsajátítható tánc, lágy mozdulataival, dallamos zenéjével tömegeket hódított meg. Nemcsak a bálokon, hanem a bécsi operaszínpadon is gyakran adták elő.
Foxtrott Észak-Amerikából került Európába. Lassú és gyors, előre és hátra lépések sasszéval ötvözött váltakozásából áll. Lendületesebb és lassabb válfaja is létezik, előbbi neve quickstep, utóbbié slowfox.

LATIN-AMERIKAI TÁNCOK
Rumba Kubai eredetű tánc, pattogó ritmusa és jellegzetes, lágy moz-
dulatai lázba hozták a tánckedvelőket. Szenvedélyes csípőmozgásával a nő arra törekszik, hogy a férfit elcsábítsa. Az első világháború után az eredetileg gyors rumbát a lassú rumba váltotta fel.
Szamba Afrikai eredetű, ősi népi tánc, amely a rabszolgakereskedés révén jutott el Brazíliába. Szaggatott, rövid mozdulatai a megbilincselt rabszolgák mozgását jelképezik. Könnyen megtanulható.
Mambó A rumba dzsesszes formája. A két tánc közti különbség főleg a ritmusban nyilvánul meg. Míg a rumba lépései gyors-gyors-lassú ütemben ismétlődnek, addig a mambó ritmusa lassú-gyors-gyors.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában