Ország-világ

2005.01.15. 09:41

Tizennyolcezer óra a képernyő előtt

Mohácsi E.

[caption id="" align="alignleft" width="252"] Ha kicsi korban kezd a gyerek rendszeresen tévézni, valószínűleg ellustul
[/caption]Korábban a sport, a kirándulás, a társasjáték és az olvasás volt a sláger. Mára azonban szinte egyeduralkodó szabadidős tevékenységgé vált a tévézés.

Egy nemzetközi felmérés szerint egy átlagos gyerek tizennégy éves koráig tizennyolcezer órán át nézi a képernyőt, és mindössze tizennégyezer órát tölt az iskolapadban. Nem csoda, ha tinédzserkorban már fel sem akar állni a tévé elől. Mindenki gondolja végig, hányszor folyamodott ahhoz a módszerhez, hogy betett a gyereknek egy mesefilmkazettát, csak legyen már egy kis nyugta. Pedig mindenki tudja, hogy minél kisebb korban kell elkezdeni a gyerek egészséges életmódra
nevelését.

A magyarok élen járnak a szabadidő passzív eltöltésében.
A lakosság több mint fele otthon szeret kikapcsolódni munka után. Leginkább tévézés, zenehallgatás, számítógépezés és olvasás köti le érdeklődésüket. Moziba, színházba csak a megkérdezettek nyolc százaléka jár, a sportolást három százalék választja. Ezzel szemben az európaiak átlag húsz százaléka sportol rendszeresen, de vannak olyan népek, például a svédek, finnek és a svájciak, ahol a lakosság több mint fele jár el mozogni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában