Ország-világ

2005.02.24. 00:00

Amerikai emberrablók légijárata

BAMA

Kínos ügyet feszeget az amerikai sajtó. A terrorizmus elleni harc ürügye alatt két éven át raboltak el és kínoztak meg embereket.
A jól informált Newsweek hetilap szerint az amerikai hírszerzés (CIA) két repülőgépet bérel. Ezek charterjáratnak álcázva  egészen február 7-ig törvénytelenül szállítottak letartóztatott személyeket. A módszer a következő volt: a gyanúsnak talált külföldieket a CIA ügynökök valahol elfogták, s olyan államokba vitték, ahol nincs tiltva a „kemény” vallatás. A Republica című lap szerint Abu Omar egyiptomi állampolgárt két éve vitték el az amerikai ügynökök és saját hazájában vallatták. Khaleb el-Masri libanoni származású német állampolgárt Macedóniában verték bilincsbe és az ulmi mecsetről faggatták. A sajtó feltételezése szerint a gyanusítottak egyiptomi, jordániai és talán szíriai börtönökbe kerültek.

Rendkívüli kiadatás

„Kukkolókká váltunk a kilencvenes években – nyilatkozta egy volt CIA-ügynök. – Ismertük a terroristák rejtekhelyét, figyeltük őket, de nem tudtuk, hová vigyük. Izrael után, amely híres a kegyetlen titkosrendőrségéről, Egyiptom jött szóba. 1995 óta partnerünk ez az ország a titkos műveletekben.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában