2005.02.21. 06:58
Cserélje hűtőjében a vajat margarinra!
[caption id="" align="alignleft" width="260"] A margarin könnyebben kenhető, ráadásul egészségesebb, mint a vaj
[/caption]Az egészséges életmód egyik legfontosabb eleme a helyes táplálkozás. Miháldy Kinga dietetikus szerint a táplálkozási szokások átalakítása segíthet az érelmeszesedés kialakulásának megelőzésében.
A növényi zsiradékok egészségesebbek az állati zsíroknál. Épp elég állati zsírt fogyasztunk a hagyományos magyaros ételekkel, nem hiányoznak a további, érrendszert megterhelő ennivalók. Tudományos vizsgálatok támasztják alá, hogy az állati zsiradékok szerepet játszanak az érelmeszesedés kialakulásában, hajlamosítanak az agyvérzésre és az infarktusra.
A vaj vitamintartalma a tehén étrendjétől függ
Sokakban máig nosztalgia él a vajjal kapcsolatban. A hagyományos íz, a reggeli farigcsálás és a kenyér megkenésének nehézségei régi emlékeket idéznek. A vaj valóban tápláló, de túlhaladt rajta a kor. Hagyományos készítés esetén vitamintartalma a tejet adó tehén táplálkozásától függ. Többségük esetében tévhit, hogy még mindig a régi módszerekkel készülnek a gazdaságokban. Manapság már a vajat is ipari körülmények között állítják elő.