Ország-világ

2005.02.09. 00:00

Elhízást és cukorbetegséget okoz a gyorséttermi étkezés

Ha újévi fogadalmai közt nem szerepelt étkezési szokásainak megváltoztatása, a legfrissebb kutatások ijesztő eredményeinek ismeretében bizonyára lemond a gyorséttermi evészetekről. Amerikai tudósok bebizonyították, hogy az elhízás és a cukorbetegség kialakulása összefüggésben áll a gyorsétkezéssel.

Szabó D. – Németh Zs.

[caption id="" align="alignleft" width="187"] A gyorsételekből a szervezetbe kerülő zsír és cukor a tudósok szerint
[/caption]Másfél évtized alatt Mark Pereira professzor és David Ludwig, a bostoni gyermekkórház orvosa 3031 18 és 30 év közötti fiatal gyorséttermi szokásait vizsgálta. Megfigyelték testsúlyuk alakulását, és inzulinszintjük változását. Figyelembe vették a testmozgást, az alkoholfogyasztást, a televízió előtt töltött időt is. Megállapították, hogy a hízás nem ezektől az életviteli jellemzőktől függ.
Akik a vizsgálat éveiben hetente kétszer étkeztek gyorsétteremben, átlagosan 4,5 kilóval többet híztak, mint akik hetente egyszer ettek ilyen helyen. A vizsgálatban részt vevők közül ma kétezren szorulnak gyógyszeres kezelésre elhízás vagy cukorbetegség miatt.
Az orvosok szerint a gyorsételekből a szervezetbe kerülő nagy mennyiségű cukor és zsír a kábítószerhez hasonló függőséget okoz. A fiataloknak épp olyan nehéz visszatérniük az egészséges étkezéshez, mint a dohányosoknak leszokni a cigarettáról, vagy a drogosoknak elhagyni a heroint.
A zömében gyorsételekből álló táplálkozás megváltoztatja a hormonrendszer működését, és további bőséges zsírbevitelre ösztönzi a szervezetet. Ez lehet az egyik magyarázat a tömeges elhízásra, ami napjainkban világszerte 300 millió embert érint. A felnőttkori cukorbetegség a fejlett országok lakóinak több mint 90 százalékát veszélyezteti.

Napi energiaszükséglet (kcal) tanulóknak, ülő munkát végzőknek

__ Kor __ Nő __ Férfi 15–19 év 2400 3000 20–25 év 2200 2600 26–51 év 2000 2400

Nem kötelező a rohanás

A gyorsétteremláncok (McDonald’s, KFC) és élelmiszergyártók (például a Nestlé) kutatói szintén végeztek vizsgálatokat. Ezek eredménye cáfolja az ellentábor állítását. Az étkezdék azzal védekeznek, hogy álasztékukban saláták is szerepelnek. Ráadásul senkit sem kényszerítenek arra, hogy ebédjét gyorsétteremben fogyassza el.

Magyaros habzsolás

Dr. Balogh Sándor háziorvos, az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója: Naponta négy-hat alkalommal kellene alacsony kalóriatartalmú ételeket fogyasztanunk. Fontos lenne, hogy az ebéd, a vacsora, sőt a reggeli is legalább harminc percig tartson. A gyors falástól ugyanis nem lakunk jól, a nassolással megkezdődik a hízás. A túlsúly pedig az egyik oka a cukorbetegségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában