Ország-világ

2005.02.22. 07:40

Elmarad a növésben a füstölő kamasz

Évente négymillió ember hal meg a Földön dohányzással összefüggő betegségben. Húsz év múlva több mint évi tízmillióra emelkedhet a cigaretta áldozatainak száma.

Németh Zs.

[caption id="" align="alignleft" width="249"] A lányok dohányzása a következő nemzedékek egészségét is veszélyezteti
[/caption]Az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO jelentése szerint a dohányzás az egész világon népegészségügyi katasztrófát okozhat. Mind több fiatal nő kezd cigarettázni, ami a következő nemzedékek egészségét is veszélyezteti.
Magyarországon minden harmadik felnőtt dohányzik. A cigarettázók kétharmada húszéves kora előtt válik a szenvedély rabjává. A tizenhárom évesek negyvennégy százaléka, a tizenhét évesek  több mint nyolcvan százaléka kipróbálta már a dohányzást.
A nagy dohánygyártók is a serdülőket veszik célba hirdetéseikkel. Azt próbálják elhitetni, hogy a dohányzás elengedhetetlen a jó hangulathoz. Pszichológusok szerint hátráltatja a leszokást, hogy a fiatalok saját dohányzó személyiségüket vonzóbbnak tartják, mint nem dohányzó énjüket. Pedig vizsgálatok igazolják, hogy a dohányfüstnek kitett kamasz elmarad a növekedésben, csökken testi és szellemi teljesítőképessége.

Németh Zs. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában