Ország-világ

2005.02.08. 00:00

Hadijáték a világűrben

A Csillagok háborújának ideje elérkezett. Űrcsatát utánozva próbálja ki az amerikai haderő, hogy a terroristák ellen vívott harc esetén hogyan működnének a felszerelései.

Matula J. – Váczy A.

[caption id="" align="alignleft" width="265"] A számítógépes játékok gyerekkorban is fontos készségeket fejlesztenek. A kisfiúk képzeletét is elragadják az ilyen harci műveletek. Hasonló elven működnek a bonyolult kiképzőprogramok is.
[/caption]Ötnapos égi háborút indított múlt vasárnap az Egyesült Államok hadserege. Az akciót irányító magas rangú tisztek azonban siettek megnyugtatni a világot. Nincs szó valódi űrcsatáról. Mindössze azt próbálják ki, hogyan működnének az űrbe kihelyezett katonai felszerelések, ha 2020-ban terroristaellenes háborút kellene az USA-nak vívnia.
Az Egyesült Államok az utóbbi évtizedben számos műholdat telepített az űrbe. Ezek segítségével tartják egymással a kapcsolatot az amerikai hadiegységek a világ különböző tájain.
A műholdak képeket, adatokat közvetítenek, kémfelvételeket készítenek.
A most harmadik alkalommal megrendezett modern hadijátékban 250 amerikai katonai és civil szakértő vesz részt. Meghívtak kanadai, ausztrál és brit résztvevőket is a légierő eldugott, Colorado állambeli bázisára.
A csata a hazai kékek és az ellenséges vörösök között zajlik, közülük többeknek tömegpusztító fegyverük is van. A mind nagyobb költségvetési gondokkal küszködő amerikai légierő ezzel a hadijátékkal a fegyvernemek legmegfelelőbb arányát szeretné kikísérletezni. John Jumper vezérkari főnök azt is várja a játéktól, hogy a gyakorlatok alatt javítani tudják az adatfeldolgozási rendszerüket. Vagyis gyorsabban tudják majd eldönteni, hogy adott helyzetben meg kell-e támadni egy célpontot vagy sem.
Azt is kipróbálják, mi történik akkor, ha valamelyik műhold felmondja a szolgálatot. Például előfordulhat, hogy földrengés miatt tönkremegy a földi irányítóegység. Most első alkalommal próbálnak ki 21 ezer méter fölött repülő légi járműveket. Ezeket főleg kémfelvételek készítésére használja az amerikai hadsereg, mivel jól kiegészítik a műholdak adatait.

Készül-e űrháborúra az amerikai hadsereg?

Az első földön kívüli harci játékot 2001-ben „vívta” a csillagos-sávos haderő. A forgatókönyv szerint az Egyesült Államok és egy elképzelt, ám Kíná-ra nagyon hasonlító hatalom között robbant ki a feszültség. A harcmezőt a képzelt háború idején, 2017-ben a történelem során először helyezték a Földön kívülre, a világűrbe. Az űr meghódítása rendkívüli stratégiai fontosságú a jövendő harci cselemények szempontjából. „A magaslati pontok mindig nagy jelentőségűek voltak. Régebben egy kémrepülőgép biztosította a légi fölényt. Ha egy szinttel továbblépünk, már az űrfölényről van szó” – magyarázta Donald Miles, az amerikai légierő űrparancsnokságának szóvivője.

Játékprogram a magyar pilóták kiképzésében

Szabó „topi” Zoltán (38) százados, MiG–29-es pilóta, 59-es Szentgyörgyi Dezső vadászrepülőbázis, Kecskemét: „A magyar légierőnél a Lock On programmal próbálják a szimulátorhiányt pótolni. Ez inkább játék, mint kiképző rendszer. Képernyőből, gázkarból, pedálból és botkormányból áll. Ezen gyakorolják a pilóták a különböző repüléstechnikai helyzeteket. Persze úgy, hogy a tapasztalt kollégák életszerű helyzetleírásokkal egészítik ki a műveletet. Ezzel is segítik a műszerfigyelés rendjét. Valódi kiképzésre például az amerikaiak által is használt kivetítős rendszer lenne alkalmas. Ez jeleníti meg, és tökéletesen utánozza a valóságos akciót. Ha erre nem is telik, jó lenne legalább az egyszerűbb változatú, kamerával felszerelt kiértékelőberendezés.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában