Ország-világ

2005.02.04. 09:06

Izmos test, egészséges szív

Egyre népszerűbbek a hazai konditermekben azok a szerkezetek, amelyek az egész testet megdolgoztatják. A futópad, a kerékpár, a taposógép és társaik rendszeres használatával megszabadulhat fölös kilóitól, és jó állóképességre tehet szert.

Kocsis Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="172"] A pulzusszámot, az edzés időtartamát és az elégetett kalóriákat is mérő eszközök megdolgoztatják a tüdőt, a szívet és a keringési rendszert
[/caption]Télen a zord időjárás miatt azok is az edzőterem falai közé kényszerülnek, akik szívesebben futnak vagy kerékpároznak a szabad levegőn. A pulzusszámot, az edzés időtartamát és az elégetett kalóriákat is mérő eszközök, vagyis a kardiogépek megdolgoztatják a szívet, a tüdőt és a keringési rendszert. Ezek a leggyorsabb zsírégetők. További előnyük, hogy mindenki saját képességeihez, testi állapotához mérten állíthatja be az időtartamot és a nehézségi fokozatot, tökéletesen személyre szabottá téve az edzést. Mielőtt azonban hozzáfognánk a mozgáshoz, nem árt, ha tájékozódunk, melyik gép mire jó.
FUTÓPAD Egyszerre dolgoztatja a lehető legtöbb izomcsoportot. Hat az alsó végtagok teljes izomzatára, a far- és csípőizmokra.
A helyes testtartás megköveteli a hátizmok, sőt a hasizom feszítését is. Sokféleképpen használhatjuk, hiszen nemcsak a gyorsaság, hanem a pad dőlésszöge is állítható. Így aztán gyaloglásra, futásra és hegymenetre is használhatjuk. Rugalmas felszíne csökkenti az ízületek terhelését.
LÉPCSŐZŐGÉP Elsősorban a far- és combizomzatot erősíti. Alacsony fokozaton lassabban, magasabb szinten gyorsabban, apró lépésekkel kell nyomni a pedált. Taposás közben kiegyenesedhetünk vagy előredőlhetünk, a könyökünkre támaszkodva. Arra ügyeljünk, hogy kezünket csak az egyensúly megtartására használjuk, teljes testsúlyunk a lábunkon legyen. A nagyobb hatékonyság érdekében igyekezzünk közepes nagyságúakat lépni, egyenletes ritmusban.
KERÉKPÁR Hagyományos és fekvő változata is létezik, utóbbi magas háttámlájú, kíméli a gerincet.
A comb és a lábszár izmait dolgoztatja. A nyújtott lábbal tekerés megterheli a térdet, ügyeljünk rá, milyen magasra állítjuk az ülést.
SÍFUTÓGÉP A karok és a pedálok elnyújtott kör alakú pályát járnak be, meghatározva végtagjaink mozgásának ívét. Legalább olyan hatásos, mint a futás, de egyáltalán nem terheli az ízületeket. Nemcsak a láb- és farizmokat, hanem a felsőtestet is alaposan átmozgatja.
EVEZŐPAD Egyelőre nem tartozik a népszerű gépek közé, pedig nagyon hatásos. Egyszerre formálja a hátat, a kart és a lábat. Erőssége állítható, a hát alsó szakaszának egyenes tartására azonban mindig figyelni kell.

Lassítható az öregedés miatti izomtömeg-csökkenés

Kempelen Zita személyi edző: Aki sosem sportolt, kérje ki orvosa véleményét, mielőtt mozogni kezd. Különösen fontos ez a 35 év felettieknek, a túlsúlyosaknak és a tartós betegséggel (magas vérnyomással, cukorbetegséggel) küzdőkre. Fontos a kitartás és a rendszeresség. Érdemes legalább heti két-három alkalommal ellátogatni az edzőterembe. A kardiogépek többségének használata egyszerű, de az életkor előrehaladtával szánjunk több időt a súlyzós edzésre is. Így lassíthatjuk izomtömegünk természetes csökkenését.

Pulzusszámunktól függ, fejlődik-e állóképességünk

Mást kell tennünk, ha fogyni, és mást, ha izmosodni szeretnénk. Előbbi esetben részesítsük előnyben a kardiogépeket, és mellette súlyzózzunk. Izomzatunk növelése érdekében ennek a fordítottjára van szükség. Kísérjük figyelemmel pulzusszámunk változását. A legmagasabb lehetséges értéket úgy kapjuk meg, ha 220-ból kivonjuk éveink számát. Ha ennek 65-75 százalékát érjük el, akkor zsírt égetünk, ha 75-85 százalékát, akkor az állóképességünket fejlesztjük. Ügyeljünk arra, hogy ez az érték ne kerüljön 65 százalék alá, se 85 százalék fölé.

Kocsis Tímea -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában