Ország-világ

2005.02.12. 00:00

Kilenc fokban dideregnek

Csaknem kétezer-ötszáz budapesti otthonban dideregnek a lakók. Három-négyszázan az elöregedett gázvezetékek miatt fáznak. A többiek több hónapja nem fizetnek a fűtésért.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="302"] Mravik Istvánné alaposan bebugyolálja magát a hideg ellen és mutatja a hőmérőn a kilenc fokot
[/caption]Kilenc fokban alszanak, öltöznek a Szondi utca 38. lakói már két hónapja. Fürdeni otthon nem tudnak, van olyan lakás, ahol a vízcsövek szétfagytak. Ez főként a kisgyermekes családokat érinti „kényelmetlenül”.
– December hetedikén kilyukadt az egyik gázcső, akkor a Fővárosi Gázművek Rt. biztonsági okból elzárta a ház főcsapját – meséli az öt pulóvert viselő Mravik Istvánné (50). A javítás több mint hárommillió forintba kerül, sok lakó pedig nem tudta kifizetni a ráeső részt .
Hétfőn kezdődtek el a munkálatok, miután az önkormányzat azonnali segélyként 1,6 millió forintot adott a háznak. A többit pedig pár százezer forint híján a lakóknak kellett kifizetniük.
– Négyzetméterenként 1200 forintot fizettünk, mondja Erzsike néni. A fennmaradó összeget egy éven keresztül havonta törlesztjük majd.
A 36 lakásban legkorábban a jövő hét végén lesz fűtés. Addig hősugárzó mellett melegednek. A vezetékek túlterheltsége miatt azonban naponta többször ki kell hívni a villanyszerelőket. Csütörtökön 13 budapesti társasház volt fűtés nélkül az elöregedett gázcsövek miatt, a Szondi utcai házon kívül. Ez több száz lakást jelent. Van, ahol egy hetet, máshol két hónapot kell várni a melegre.

Sok fogyasztó nem fizet a fűtésért

A fővárosban 2000 lakásban több hónapos díjtartozás miatt fagyos a levegő. A díjhátralékos fogyasztókat akkor zárják ki a gázszolgáltatásból, ha háromszori fizetési felszólítás után sem rendezik a tartozásukat. Csallóközi Zoltán, a Fővárosi Gázművek Rt. igazgatója elmondta, hogy az adósság rendezése esetén a törvény szerint negyvennyolc órán belül kell visszakötni a fogyasztót a rendszerre. A gázművek azonban rendszerint egy nap alatt visszakapcsolja a gázt a fizető lakóknak. A Fővárosi Távfűtő Műveknek másfél milliárd forint éves kintlévősége van. Ez nem jelentős az éves harmincötmilliárd forintos bevételhez viszonyítva, jegyzi meg Scheithauer Imre szolgáltatási igazgató. A távfűtő nem tudja kizárni a szolgáltatásból a nem fizető lakókat. Ezt a jog nem engedi meg. Kizárólag peres úton tudják behajtani a tartozásokat. Ez általában sikerre vezető módszer, ám még így is sokan vannak az adósok listáján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában