Ország-világ

2005.02.23. 08:14

Törjön ki az időfogságból!

Naponta elmondjuk mentegetőzésképpen: nincs egy szabad percem! Kérdés, hogy valóban időhiánytől szenvedünk, vagy egyszerűen csak rosszul gazdálkodunk a rendelkezésünkre álló órákkal.

Kocsis Tímea

Manapság az emberek zöme napi nyolc óránál többet dolgozik. Munkahelyüktől sokszor hétvégén sem tudnak elszakadni, szabadidejüket kitöltik az otthoni teendők. A feladatok nyomasztó teherként tornyosulnak a vállukra, belső feszültséget okozva.
Megoldást az jelenthet, ha megpróbál kiszállni a mókuskerékből, és rendszerezi dolgait. Állítson fel fontossági sorrendet a tennivalók között. Erre a szabadidő beosztásakor is szükség van. Szánjon elegendő időt családtagjaira, barátaira. A közösen töltött percek visszahozhatatlanok, nem lesz módja pótolni őket.
Napközben mindig akad kihasználatlan holtidő, például két tárgyalás között vagy egy hosszabb buszozás alatt. Ilyenkor tegyen olyasmit, amivel előkészítheti, megkönnyítheti másnapi munkáját. Az sem rossz megoldás, ha a szusszanásnyi szünetben megpróbál kicsit felfrissülni, például sétál egyet a jó levegőn.
Ne vállaljon túl sokat. Ha beosztotta az idejét, ne fogadjon el pluszfeladatokat. Amennyiben mégis így tesz, mérlegeljen, mit tudna átszervezni, elhalasztani. Ne próbáljon napi munkaidejébe kétszer annyi teendőt belezsúfolni, mint amennyivel képes megbirkózni.
Mindig szánjon időt a pihenésre. Kapcsolja ki a telefonját, ha nem vár fontos hívást. Ilyenkor igyekezzen megfeledkezni a munkájáról, szervezzen baráti programokat. Sportoljon, mozogjon, amikor csak teheti, de ha épp a lustálkodáshoz van kedve, azt se tagadja meg magától.

Pontosak a Föld jegyűek, halogatnak a tüzes jegyek

Tóth Krisztina asztrológus: A különböző csillagjegyű emberek természetükből, jellemükből fakadóan eltérően bánnak idejükkel. A tüzes jegyek (Kos, Oroszlán, Nyilas) szülöttei lelkesednek a feladatokért, de aztán lendületük alábbhagy. Sokszor az utolsó pillanatban fejezik be a teendőket. Megbízhatóság, pontosság jellemzi a Föld jegyű (Bika, Szűz, Bak) embereket. Többségük fegyelmezett, mindig lehet rájuk számítani. A levegős jegyek (Ikrek, Mérleg, Vízöntő) szülöttei hajlamosak a könnyelműségre, általában a határidőket is nagyvonalúan kezelik. A vizes jegyűek (Rák, Skorpió, Halak) gyorsan és határozottan oldják meg feladataikat.

Mire fordítjuk a legtöbb időt tizenkét hónap alatt?

Tevékenység Napi átlagos időtartam / Egy év alatt Evés 90 perc / 547,5 óra (22,8 nap) Mosogatás 18 perc / 109,5 óra (4,6 nap) Tévézés 2 óra / 730 óra (30,4 nap) Alvás 8 óra / 2920 óra (121,7 nap) Fogmosás 6 perc / 36,5 óra (1,5 nap) Tisztálkodás 20 perc / 121,7 óra (5 nap) Sminkelés 12 perc / 73 óra (3 nap) Öltözködés 15 perc / 91,2 óra (3,8 nap) Munka 9 óra / 3285 óra (136,9 nap) Egyéb 2,3 óra / 847,2 óra (35,3 nap)

Kérdés, hogy valóban időhiánytől szenvedünk, vagy egyszerűen csak rosszul gazdálkodunk a rendelkezésünkre álló órákkal.

Kocsis Tímea -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában