Ország-világ

2005.03.19. 00:00

A játék esély a meggazdagodásra

Imádunk játszani, és ami a legfontosabb, még a pénzt sem sajnáljuk szerencsénk megkísértésére. Tavaly több mint 110 milliárd forintot költöttünk legális szerencsejátékokra.

Körmendi Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="126"] A nyerőgépek üzemeltetői tavaly mintegy 70 milliárd forintos bevételre tettek szert
[/caption]Játékos nemzet a magyar, mi sem bizonyítja ezt, jobban, mint a szikár tények. Míg Romániában 2003-ban 4,7 eurót költöttek fejenként valamilyen hivatalos szerencsejátékra, addig hazánk fiai és lányai 46 eurót, azaz 11500 forintot áldoztak ugyanerre a célra. A fogadók pénztárcáját leginkább a halmozódó főnyeremény nyitja meg.A szakemberek egy ideig úgy gondolták, ha az egyik játékon az egekbe szökik a jackpot, akkor az károsan hat a többire.

– Az idő azt bizonyította, ha az egyik játékunkon magas a főnyeremény, akkor az a többinél is meghozza a játékkedvet– mondja Somorai László, a Szerencsejáték Rt. (SZRT) szóvivője. A halmozódás, a játékkedv és a csúcsbevétel szentháromságának tanúbizonysága az SZRT 2003-as bevétele. Ez volt az az év, amikor az ötöslottón 5 milliárd 92 millió forintig emelkedett a megnyerhető összeg. Így hatványozottan nőtt a játékosok száma, és abban az évben több mint 56 milliárd forintot költöttünk csak az ötöslottóra.

– Ezen a játékon a nyerési esély 1:44 millióhoz, a hatoson 1:8 millióhoz, a skandinávon 1:4 millióhoz. Ha eszerint fogadnának a játékosok, akkor pont a skandináv lottónak kellene a legnépszerűbb játéknak lennie. Ez azonban nem így van, ez is arra bizonyíték, hogy egy játék legjobb reklámja a magas nyeremény – meséli a szóvivő. A halmozódás azonban nincs tekintettel az országhatárokra. A hihetetlenül magas nyeremény reményében valóságos lottóturisták árasztják el a határ menti magyar települések fogadóhelyiségeit.

A helyzet persze, ha nem is ilyen nagyban, fordítva is igaz. A magyar szerencseturisták főleg szlovákiába járnak Fortunát kísérteni. A szerencsejátékok toplistáját már hosszú évek óta az ötöslottó vezeti. A hatos és a skandináv fér még fel az SZRT képzeletbeli dobogójára. A legkevésbé kedvelt játék a totóhoz köthető góltotó. Apropó, totó. A futballrajongók közkedvelt szórakozása hosszú évtizedeken keresztül a második legnépszerűbb játék volt, de az első magyar törvényes bukmékerjáték, a Tipp-Mix maga mögé utasította az 1, X, 2-re építő sportfogadást.

Még több szerencsejáték: www.szerencsejatek.lap.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában