Ország-világ

2005.03.02. 08:00

Autótörténelem a Bogártól a Trabantig

Az ötven évvel ezelőtti Németországban még látszottak a háború nyomai, de a gazdaság már fellendülőben volt.

Árvay N. Tivadar

[caption id="" align="alignleft" width="292"] Így nézett ki eredetileg a szappantartónak becézett autó, amelyből később a Trabant lett
[/caption]A Ludwig Erhardt pénzügyminiszter nevével fémjelzett gazdasági felemelkedés az autógyártásban is megmutatkozott.
Kettészakított ország kettészakadó autóiparral – ez jellemezte émetországot 1955-ben. A megosztottságot az autógyártók között kialakuló feszültség is jelezte.

A zwickaui (NDK) Sachsering gyárban ekkortájt készült el az utolsó közösen gyártott IFA F8. A papucs formájú kocsi a DKW cég háború előtti modelljének módosított változata volt, kétütemű motorral. A nyugati térfélen közben a jövőre készültek. F102-es típusjellel gyártották az IFA-t korszerű, négyütemű motorral.

[caption id="" align="alignleft" width="296"] Kelet-Európában a Trabant volt az első, mindenkinek elérhető autó
[/caption]Zwickau sem akart lemaradni a versenyben. A mérnökök nagy titkolózás közepette tervezték a huszadik századi csodát, a P70-est. A típus már a nevével (P = plaste, vagyis műanyag) jelezte a hőre keményedő műanyag bevonulását a keletnémet karosszériagyártásba. A korszerűnek kikiáltott technikát az 1958-ban megjelenő Trabant több mint három évtizedig tartotta életben.

Nyugaton a Bogár, keleten a Trabi hódított

Ami a Trabant a keletnémeteknek, az volt a Volkswagen Bogár a nyugatiaknak. A múlt század közepén 4500 márkába került a típus. A gyár 495 márkáért cseremotort is kínált, amelyre tízezer kilométerig garanciát vállalt, és 7,5 márkáért be is szerelték. A VW szenzációját mégsem Wolfsburg, hanem Osnabrück szállította. A Karmann cég mutatta be a Bogár alvázára épített Karmann Ghia Coupét. Az áramvonalas karosszériát a torinói Ghia Carrozzeria SpA tervezte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában