Ország-világ

2005.03.09. 08:12

Boldog repülés kézzel-lábbal

Hirtling István életét mostanában a színházon kívül tizenegy hónapos fia, Márton tölti ki. – Nagy örömünkre egy hete már elkezdett két lábon járni – újságolja.

Parcsami G.

– Legkedvesebb játéka a repülőzés, kézzel-lábbal mutogatja, hogyan száll a gép. – Bizonyára minden szülő azt hiszi, hogy az ő gyereke a világon a legszebb és a legokosabb. Én is – teszi hozzá nevetve.
István az Új Színházban a ma esti Még egyszer hátulról című előadásban Philip Brentet játszsza. – Michael Frayn bohózatát az egész társulat nagyon szereti – mondja. – Ez az igazán kedves,  vidám darab egy „hajótörött” színházi társulat életéről és fennmaradásáért folytatott küzdelméről szól. Ráadásul a darab rendezőjével, Jiří Menzellel élmény volt együtt dolgozni. Igazán színészbarát rendező, döntéseinél mindig figyelembe veszi a kollégái véleményét. Prágában, ahol szintén ő rendezte ezt a darabot, már több éve játsszák sikeresen. Remélem, nálunk is megér még pár száz előadást.
A művészt az Új Színházban láthatjuk még a Szentivánéji álom, a Három nővér és a Bolha a fülben című darabokban. A Radnóti Színházban az Ideális férjben, a Nemzeti Színházban a Pesti színben is játszik.
– Már alig várom a tavaszt, hogy végre kiszabaduljak a kertembe – árulja el. – Imádom a természetet, megnyugtat.

Hirtling István

Budapest, 1958. március 20. 1984: Színház- és Filmművészeti Főiskola, majd Nemzeti Színház 1990–1997: Madách Színház, Művész Színház, Thália Színház, Thália Társaság, Kelemen László Színkör 1998-tól Új Színház Fontosabb filmjei: Napló apámnak és anyámnak, Akli Miklós TV: Minden vasárnap, Találka Párizs mellett, A trónörökös, Julianus barát, Ibolya, Helyet az ifjúságnak, Czillei és a Hunyadiak Díjak: Jászai Mari-díj (1989)

1984: Színház- és Filmművészeti Főiskola, majd Nemzeti

Színház

1990–1997: Madách Színház, Művész Színház, Thália Színház, Thália Társaság, Kelemen László Színkör

1998-tól Új Színház

Fontosabb filmjei: Napló apámnak és anyámnak, Akli Miklós

TV: Minden vasárnap, Találka Párizs mellett, A trónörökös, Julianus barát, Ibolya, Helyet az ifjúságnak, Czillei és a Hunyadiak

Díjak: Jászai Mari-díj (1989) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában