Ország-világ

2005.03.11. 00:00

Elüldöztek az otthonomból

CSALÁDI DRÁMA Olvasónk lányának ajándékozta házát. A haszonélvezetet megtartotta. Veje ezután durván bánt vele, többször megverte. Olvasónk végül elköltözött otthonról.

BAMA

Nem az idős hölgynek kellett volna elköltöznie – mondja dr. Kéri Tamás ügyvéd. A haszonélvezőnek joga van az ingatlanban lakni, sőt azt is ő határozza meg, ki lakhat még ott kívüle. A holtig tartó haszonélvezet azt jelenti, hogy a házat az érintett teljhatalmúlag használhatja. Az idős hölgy nem köteles elviselni a bántalmazást csak azért, mert nem ő a tulajdonos.
Ilyen esetben az ajándékot vissza is lehet venni – teszi hozzá a jogász. Az ajándékozási okirat olyan, mint egy szerződés, amelyet bármelyik fél felmondhat. Jelenleg azért, mert a megajándékozott személy méltatlanná vált az ajándékra. Jogait érvényesítendő a hölgy levélben felszólíthatja a tulajdonost, költözzön ki az ingatlanból. Az ügy intézéséhez célszerű ügyvéd segítségét kérni. Ha a jelenlegi lakók a felszólítás ellenére sem hagyják el a házat, bírósági végzést követően ki fogják őket lakoltatni.
Ha az idős hölgy kora miatt nem képes az önálló életvitelre, érdemes egy megbízható személlyel eltartási szerződést kötnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában