Ország-világ

2005.03.12. 21:13

Emberibb az igen, mint a nem

Sz. P. A.

Eörsi Mátyás SZDSZ-es képviselő szombaton Kolozsváron tartott volna előadást. Egy csoport fiatal, kezében „NEM” feliratú papírlapokat tartva megakadályozta, hogy bejusson az épületbe. A megmozdulást az Erdélyi Magyar Ifjak Egyesülete szervezte.

 „Az Erdélyi Magyar Ifjak Egyesülete közösségünk lelkiismeretét jelenítette meg, midőn egy íratlan etikai parancsnak engedelmeskedve állta el a Bocskai István szülőházába vezető utat.”

Erdélyi konzervatív értelmiségiek közleményben fejezik ki elismerésüket az egyesület tagjai előtt. Eörsi Mátyás „több ízben is állást foglalt a két legfontosabb nemzetpolitikai célkitűzés, az autonómia és a kettős állampolgárság ellen” – olvashatjuk a közleményben. A kezdeményező György Attila író és Borbély Zsolt Attila politológus volt. Lapunk megkeresésére Borbély elmondta: ha szükség lesz rá, az erdélyi konzervatív értelmiségiek állást foglalnak más kérdésekben is.
Az előadás megakadályozását parodizálta az az akció, amelyet csütörtökön szervezett egy kolozsvári értelmiségi csoport. A mintegy 30 fiatal úgynevezett „villámtömegbe” tömörülve, sajátosan reagált a történtekre a szombati incidens helyszínén. Az akcióban való közreműködésnek egyetlen feltétele volt: „Legyen nálad egy tárgy, amelyre jól láthatóan rá van írva a szó: IGEN”. A szervezők indokolásukban csak annyit mondtak: „Az IGEN emberibb, mint a NEM”. n

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában