Ország-világ

2005.03.31. 07:06

Korszerűsödő lapolvasók

A digitális fényképezőgépek és a számítógépes dokumentumok korában könnyű megfeledkezni arról, hogy papíron is találunk értékes dolgokat.

Bóta Barnabás

[caption id="" align="alignleft" width="292"] A középkategóriás, vagyis az otthoni és irodai használatra szánt lapolvasók ára az utóbbi években sokat csökkent
[/caption]Ha ezeket akarjuk megmenteni a por és az enyészet elől, szkennerre van szükségünk. A szkennereket magyarul gyakran lapolvasónak nevezik, és valóban szebb az utóbbi kifejezés. A baj csak az, hogy nem tükrözi e készülékek valódi képességeit. Vagyis azt, hogy napjaink középkategóriás szkennerei nem csak fényvisszaverő lapokat, hanem áttetsző fényképnegatívokat, diákat is képesek digitalizálni.

Évekkel ezelőtt ez a lehetőség csak a drága készülékek esetében volt elérhető. Az otthoni felhasználásra szánt szkennerek azonban nem csak a filmdigitalizálás terén érték utol professzionális társaikat. A felbontást és a színmélységet illetően sem lehet panasz rájuk. A felbontást dpi-ben mérik, ami az egy hüvelykre (2,54 centiméterre) eső fényérzékelő pontok számát jelenti. Ez a lap hosszanti és keresztirányában más-más lehet, középkategóriás készülékek esetében többnyire legalább 2400 dpi. A színmélységet az egyes képpontok színárnyalataira szánt bitek számában adják meg. Minél magasabb ez az érték, annál tökéletesebb a digitalizáció.

Jó tudni, hogy a szkennereknél általános, 48 bites színmélységet az emberi szem nem képes érzékelni. A számítógépen végzett utólagos képfeldolgozáskor azonban gyakran szükség lehet erre az árnyalatbőségre. A szkennerek gyártói – és persze a vásárlók is – általában két technológia közül választhatnak. A hagyományos CCD-lapolvasók a digitális fényképezőgépekben is használt fényérzékelőkkel működnek, az újabb fejlesztésű CIS-technológia kevésbé bonyolult érzékelőkre épül. Az előbbi nagyobb hely- és energiaigényű ugyan, ellenben minősége kifogástalan. Utóbbi elfogadható minőség mellett gyors és energiatakarékos, kis mérete miatt pedig könnyen hordozható.

TWAIN, az egyáltalán nem jelentéktelen név

A szkennerekhez csatolt programokat összefoglaló néven a TWAIN betűszóval jelölik. Ezek az alkalmazások felelnek egyebek között a kép egyenesbe hozásáért, valamint a fölösleges fehér területek levágásáért. Alapvető színkorrekcióra, fehéregyensúly-beállításra, az apróbb szennyeződések kiszűrésére is alkalmasak lehetnek. Sokat tudnak ahhoz képest, hogy a TWAIN a „jelentős név nélküli technológia” angol rövidítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában