Ország-világ

2005.03.17. 00:00

Lefedik a szennyezett talajt

Napokon belül megkezdődik Nagytétényben az egykori Metallochemia gyártelep tevékenysége miatt szennyezett föld kitermelése a környékbeli telkeken.

Vultur Csaba

[caption id="" align="alignleft" width="306"] A zúzott köveket egy zárt szarkofágba teszik, amelyet a szakemberek szerint biztonságosan lefednek
[/caption] A környezeti kár megszüntetését a Vegyépszer Rt. végzi, a munkálatok összesen 9,8 milliárd forintba kerülnek. A gyár működése során nem- csak a gyárterületen halmozódott fel rengeteg veszélyes anyag, hanem a környező telkek földje is elszennyeződött. Ezt ki kell termelni, és el kell szállítani. A földet részben kismunkagépekkel, részben kézi erővel emelik ki – így az építmények és a fák nem sérülnek –, majd a gyár területére szállítják. Ezután „tiszta” földdel töltik fel a kerteket.

– A szennyezett földet végül a gyár területén helyezik el. A telep déli felén egy vízzáró résfalat építenek – mondta el Hollai Pál főmérnök. Ennek hossza 1280 méter, mélysége az agyagréteg mélységétől függően a felszíntől számítva 6,5–16 méter között változik, vastagsága ötvenöt centiméter. Az így kialakított, minden oldalról és alulról szigetelt „dobozba” helyezik el a gyártelepi salakot és a lakóingatlanokról összegyűjtött erősen szennyezett talajt. A domb tetejét leszigetelik, a szigetelés alá pedig egy olyan jelzőberendezést telepítenek, amely jelzi, ha megsérülne. A szigetelés tetejére tiszta földet terítenek, majd fákkal és bokrokkal ültetik be.

Az elmúlt évtizedekben felhalmozódott a szemét

- a gyár területén négyszáztízezer köbméter salak halmozódott fel, - az épületek elbontása során hetvenötezer köbméter bontási törmelék keletkezett, - a környéken összesen 1400 ingatlanon szennyeződött be a talaj, - a mérgezett talaj mennyisége 640 ezer köbméter, - a telepen további 500 tonna veszélyes hulladéko (vegyszereket, gyártási melléktermékeket, akkumulátorokat, szennyvíziszapot) gyűjtöttek össze.

Nyolcvan évig folyamatosan működött a gyár

A Metallochemia telepén 1910-től foglalkoznak színesfém-kohászattal. Ennek során jelentős tömegű, nehézfémeket tartalmazó kohászati salak keletkezett melléktermékként. 1986-ban a Környezetvédelmi Intézet megállapította, hogy a gyár környezetében a talaj ólomtartalma lényegesen nagyobb a megengedettnél. 1990-ben aztán a közegészségügyi hatóság a gyár tevékenységét felfüggesztette. 1992-ben a Környezetvédelmi Felügyelőség kötelezte a gyár jogutódját, a Metallo-globus Rt.-t a környezeti kár megszüntetésére.

- az épületek elbontása során hetvenötezer köbméter bontási törmelék keletkezett,

- a környéken összesen 1400 ingatlanon szennyeződött be a talaj,

- a mérgezett talaj mennyisége 640 ezer köbméter,

- a telepen további 500 tonna veszélyes hulladéko (vegyszereket, gyártási melléktermékeket, akkumulátorokat, szennyvíziszapot) gyűjtöttek össze. Nyolcvan évig folyamatosan működött a gyár A Metallochemia telepén 1910-től foglalkoznak színesfém-kohászattal. Ennek során jelentős tömegű, nehézfémeket tartalmazó kohászati salak keletkezett melléktermékként. 1986-ban a Környezetvédelmi Intézet megállapította, hogy a gyár környezetében a talaj ólomtartalma lényegesen nagyobb a megengedettnél. 1990-ben aztán a közegészségügyi hatóság a gyár tevékenységét felfüggesztette. 1992-ben a Környezetvédelmi Felügyelőség kötelezte a gyár jogutódját, a Metallo-globus Rt.-t a környezeti kár megszüntetésére. A zúzott köveket egy zárt szarkofágba teszik, amelyet a szakemberek szerint biztonságosan lefednek -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában