Ország-világ

2005.03.09. 00:00

Megvonták hatáskörüket

Március harmadikától a közbeszerzési bizottságnak már nincs hatásköre tanácsadókat választani az eljárásokhoz. Demszky Gábor 528/2005 számú intézkedése megszüntette a testület e jogkörét.

Zsidai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="137"] Deák Andrástól (elöl) megvonta a hatáskört Demszky Gábor és Vajda Pál (balra)
[/caption]A főváros közbeszerzési eljárásainak lefolytatása során eddig a bizottság hozhatott döntést a tanácsadók személyéről. Joguk volt írásban megkeresni őket, ajánlatot kérni, majd választani közülük. Ezzel a jogával akkor élhetett a bizottság, ha a tanácsadónak fizetett díj pályázatonként nem haladta meg a tízmillió forintos határt. Efelett már nem volt döntési jogköre, a tanácsadó kiválasztása is pályázattal történt. A közbeszerzések többségében erre nem került sor, a tanácsadók néhány milliós díjazása belefért a keretbe.

Most viszont változott a helyzet, az illetékes ügyosztály dönthet. Deák Andrásnak (Fidesz) meggyőződése, hogy ezt Tóthné Nick Dorottya – a közmű ügyosztály vezetője – harcolta ki a főpolgármesternél. Az intézkedést helyettese, Vajda Pál írta alá. A közbeszerzési bizottság elnöke közölte lapunkkal, a tanácsadók miatt korábban több alkalommal összetűzött Tóthnéval. – Olyan szakértőket akart a bizottság nyakára ültetni, akiben a bizottság tagjai nem tudtak megbízni – mondta Deák.

Értékhatártól függően tanácsadót kell bevonni

1. Ha a beszerzés eléri vagy meghaladja az Európai Unió közösségi értékhatárát: – árubeszerzésnél és szolgáltatásnál 58 millió forintot, – építési beruházásnál 1,5 milliárd forintot, – építési koncessziónál 1,2 milliárd forintot. 2. Ha az építési beruházás eléri vagy meghaladja az 500 millió forintot. 3. Ha az építési koncesszió értéke több, mint 100 millió forint. 4. Ha 25 millió forintnál nagyobb értékben írnak ki szolgáltatási koncessziós közbeszerzést.

Korábban már vitáztak

Tóthné egy hónappal ezelőtt is a figyelem középpontjába került. A közbeszerzési bizottság ülésén ugyanis nem mondott igazat Deáknak. A testület elnöke azt kérdezte tőle, a kérten túl módosított-e más pontokat is a csatornázások bonyolítói munkáinak pályázati szövegén. Az ügyosztályvezető nemmel felelt. Kiderült, összesen tizenegy helyen megváltoztatta a korábban elfogadott szöveget. Módosított a kivitelezési határidőn, a szükséges referenciák típusán, a megkövetelt iskolai végzettség fokozatán is. Beleírta, hogy a nyertes a következő pályázaton előnyt élvezhet.

Különös módon született a módosítás

Deák András szerint Tóthné a most induló 120 milliárdos csatornázási program miatt harcolta ki, hogy ügyosztálya választhasson tanácsadókat. Tóthné nem tudott válaszolni kérdéseinkre, mivel tegnap külföldön tartózkodott. Sajtosné Nágel Ildikó aljegyző kérdésünkre megerősítette, hogy az egyik ügyosztály kérésére módosítottak az eljáráson. A főpolgármesteri intézkedés mindenképpen különös módon született. Azt tartalmazza ugyanis, hogy előkészítéséért és aktualizálásáért a közbeszerzési ügyosztály felelős. Megkeresésünkre azonban az osztályvezető, Illés Katalin kijelentette, semmilyen módon nem vettek részt benne.

Zsidai Péter Értékhatártól függően tanácsadót kell bevonni 1. Ha a beszerzés eléri vagy meghaladja az Európai Unió közösségi értékhatárát:

– árubeszerzésnél és szolgáltatásnál 58 millió forintot,

– építési beruházásnál 1,5 milliárd forintot,

– építési koncessziónál 1,2 milliárd forintot.

2. Ha az építési beruházás eléri vagy meghaladja az 500 millió forintot.

3. Ha az építési koncesszió értéke több, mint 100 millió forint.

4. Ha 25 millió forintnál nagyobb értékben írnak ki szolgáltatási koncessziós közbeszerzést. Korábban már vitáztak Tóthné egy hónappal ezelőtt is a figyelem középpontjába került. A közbeszerzési bizottság ülésén ugyanis nem mondott igazat Deáknak. A testület elnöke azt kérdezte tőle, a kérten túl módosított-e más pontokat is a csatornázások bonyolítói munkáinak pályázati szövegén. Az ügyosztályvezető nemmel felelt. Kiderült, összesen tizenegy helyen megváltoztatta a korábban elfogadott szöveget. Módosított a kivitelezési határidőn, a szükséges referenciák típusán, a megkövetelt iskolai végzettség fokozatán is. Beleírta, hogy a nyertes a következő pályázaton előnyt élvezhet. Különös módon született a módosítás Deák András szerint Tóthné a most induló 120 milliárdos csatornázási program miatt harcolta ki, hogy ügyosztálya választhasson tanácsadókat. Tóthné nem tudott válaszolni kérdéseinkre, mivel tegnap külföldön tartózkodott. Sajtosné Nágel Ildikó aljegyző kérdésünkre megerősítette, hogy az egyik ügyosztály kérésére módosítottak az eljáráson. A főpolgármesteri intézkedés mindenképpen különös módon született. Azt tartalmazza ugyanis, hogy előkészítéséért és aktualizálásáért a közbeszerzési ügyosztály felelős. Megkeresésünkre azonban az osztályvezető, Illés Katalin kijelentette, semmilyen módon nem vettek részt benne. Deák Andrástól (elöl) megvonta a hatáskört Demszky Gábor és Vajda Pál (balra) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában