Ország-világ

2005.03.24. 00:00

Most még nem eladó a piac

Címkék#Vélemény

A pénzügyi bizottság tegnapi ülésén nem támogatta, hogy a főváros eladja a nagybani piacban lévő részvényeit. Legalábbis egyelőre.

Zsiday Péter

[caption id="" align="alignleft" width="302"] A nagybani piac túlságosan sok pénzt hoz ahhoz a fővárosnak, hogy eladják. Ezen folyik a vita.
[/caption]A Nagybani Piac Rt. részvényeinek hatvan százaléka a fővárosé. Ezt szeretnék megvenni a befektetők. A pénzügyi bizottság
a tulajdonosi bizottság kérésére foglalkozott az üggyel, miután két vételi ajánlatot kapott.
Az egyiket a Futureál Rt.-től, amely nemrégiben a Kockázati Portfólio Kft.-n keresztül már 15 százalékos részvényes lett. Ők 1,6 milliárdot kínáltak. A másik szándéknyilatkozatot a Leisztin-ger Tamás érdekeltségébe tartozó Forrás Rt. küldte.
A bizottság válaszában közli: nincs olyan körülmény, amely
a főváros stratégiai vagyonelemét képező részvények eladását indokolná. Az eladás mellett érvelő Somlyódy Csaba, a tulajdonosi bizottság elnöke szerint azért kell eladni, hogy legyen miből fejleszteni. A pénzügyi bizottság Somlyódynak küldött levelében ezzel ellentétesen érvel. Külön felhívja a figyelmet, hogy a társaság 2004 és 2006 között azért nem fizet osztalékot, hogy azt a piac fejlesztésére fordítsa. Tavaly 430 millió forint bevételt hozott a működése.
Hutiray Gyula (Fidesz) bizottsági tag szerint sincs olyan érv, ami indokolhatná a piac eladását. Nemcsak jövedelmezősége, hanem a fővárosi zöldség-gyümölcs ellátás biztosítása is a megtartása mellett szól. – Ha eladnánk, a nagybani piacból élő kistermelők megélhetését is veszélybe sodornánk – mondta lapunknak.
Ugyanakkor a befektetőknek még nem kell szomorkodniuk.
A bizottság válasza végén utal a „stratégiai besorolás esetleges megváltoztatására.” Közli: erről azért nem foglal állást, mert nem ismeri annak pénzügyi és szakmai hátterét. Ami nem zárja ki, hogy később megismerje.

Összeférhetetlen a képviselő

A testület zárt ülésen foglalkozott a nagybani piac sorsával. A bizottság egyetlen tagja azonban az előszobában várta ki, hogy egy óra múlva kinyíljon az ajtó. Tüttő Katalin szocialista képviselő Leisztinger Tamással való kapcsolata miatt érintett volt az ügyben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában