Ország-világ

2005.03.09. 08:00

Szex, szerelem, tantra

Lelki-szellemi gyakorlat, amely megteremti az ellentétek kozmikus egységét. Út, amelynek végén nő és férfi eggyé válik, és megismeri az Isteni Szeretetet. A szexualitást az Örök Egységhez való visszatérés eszközének tekinti. Ez a tantra.

Árvay N. Tivadar

A tantra a hinduizmus belső vonulata. E vallást nem jellemzik szigorú dogmák. A tantra követői szerint a világot Sakti istennő és Siva állandó közösülése teremti újjá. Nem véletlen, hogy a szexualitás oly nagy jelentőséggel bír a tantra hívei számára. A szeretkezést nem puszta élvezetnek, hanem szellemi gyakorlatnak tekintik. A tantrikák (a tantrát gyakorló nők) szerint a kiegyensúlyozott párkapcsolatokban szunnyadó tűz felélesztésével egyfajta isteni elragadtatás élhető át.

A szertartásos szeretkezést a tantra iskolái is többféle módon értelmezik. Egyes nézőpontok szerint a szexuális gyakorlatokat csak jelképesen szabad végrehajtani. Csak a legmagasabb rendű beavatottak képesek a gyakorlatban is megismételni az aktust.

Mivel a szerelem és a szex mindenki számára vonzó, a hindu kultúrában a szex technikáit úgy alakították át, hogy az orgazmust mindenki testi egészségének megőrzése és szellemi fejlődése szolgálatába állíthassa. Az Ágyas-könyvek (például a Káma-szútra) gyakorlatai mögé magasabb rendű szellemi síkokat, jelképeket rendeltek. Nem elég végrehajtani a különböző pozíciókat, meg kell érteni, át kell élni azokat. Ha test és szellem összhangba kerül, a megfelelő energiák felszabadításával valóban eljuthatunk a csúcsra.

A szex lehet a hosszan tartó boldogság egyik eszköze

Dr. Belső Nóra szexuál-pszichológus: – A kapcsolatok megromlásának nem a szex az elsődleges oka. A szex csupán egyike az eszközöknek, amelyek révén kiegyensúlyozottá tehetjük kapcsolatunkat. Mérjük fel társunk igényeit, de ne csak a hálószobában, a hétköznapokban is. Egy jókor szervezett kirándulással közelebb kerülhetünk egymáshoz, mint egy elkapkodott pásztorórával. A média azt sugallja, hogy a szex mindenek felett áll, ráadásul a nőt csak annak tárgyaként jeleníti meg. A szex ne célja, hanem eszköze legyen annak, hogy boldoggá tegyük egymást. Hogy ehhez a Káma-szútra gyakorlataiból merítsünk? Ha partnere is akarja, miért ne tennék?
Tej és víz vegyülése A férfi az ölében ülő nőt magához szorítja, a nő viszontöleli őt. Nemcsak kezeivel fogja át a férfit, hanem lábait is köré kulcsolja. Ha szenvedélytől elvakultan ölelkeznek, valósággal beleágyazzák magukat egymás testébe. Ezt a pozíciót a szerelem tankönyveiben a tej és víz ölelésének nevezik. Az elnevezés is tökéletesen érzékelteti a szerelmesek egymásban való feloldódásának vágyát. Káma kereke A férfi kinyújtott lábbal, terpeszben ül, partnere nyújtott lábbal ereszkedik az ölébe. A férfi átkarolva tartja a nőt, aki kezeibe kapaszkodva átadhatja magát az élvezetnek. A helyzet a lábak kerékküllőre emlékeztető helyzetéről kapta nevét. A Káma kerekének célja nem az orgazmus vagy a szenvedély növelése, hanem egy tiszta, nyugodt, kiegyensúlyozott lelkiállapot elérése. Lóverseny A klasszikus szeretkezési póz fordítottja. Szellemisége a női szerep felértékelését sugallja. A férfi kerül alulra, háton fekszik. A nő a nyeregbe ereszkedik, lábaival megtámaszkodik partnere dereka mellett. Ebben a helyzetben a nő diktálhatja az iramot, ő szabja meg a behatolás mélységét. Nagy összhangot igénylő gyakorlat. Azoknak a férfiaknak ajánlott, akik tudni szeretnék, milyen érzés nőnek lenni.

A férfi az ölében ülő nőt magához szorítja, a nő viszontöleli őt. Nemcsak kezeivel fogja át a férfit, hanem lábait is köré kulcsolja. Ha szenvedélytől elvakultan ölelkeznek, valósággal beleágyazzák magukat egymás testébe. Ezt a pozíciót a szerelem tankönyveiben a tej és víz ölelésének nevezik. Az elnevezés is tökéletesen érzékelteti a szerelmesek egymásban való feloldódásának vágyát.

Káma kereke

A férfi kinyújtott lábbal, terpeszben ül, partnere nyújtott lábbal ereszkedik az ölébe. A férfi átkarolva tartja a nőt, aki kezeibe kapaszkodva átadhatja magát az élvezetnek. A helyzet a lábak kerékküllőre emlékeztető helyzetéről kapta nevét. A Káma kerekének célja nem az orgazmus vagy a szenvedély növelése, hanem egy tiszta, nyugodt, kiegyensúlyozott lelkiállapot elérése.

Lóverseny

A klasszikus szeretkezési póz fordítottja. Szellemisége a női

szerep felértékelését sugallja. A férfi kerül alulra, háton fekszik. A nő a nyeregbe ereszkedik, lábaival megtámaszkodik partnere dereka mellett. Ebben a helyzetben a nő diktálhatja az iramot, ő szabja meg a behatolás mélységét. Nagy összhangot igénylő gyakorlat. Azoknak a férfiaknak ajánlott, akik tudni szeretnék, milyen érzés nőnek lenni. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában