Ország-világ

2005.03.02. 07:59

Újabb tag a Chevik között

Modellváltozatból több, ajtóból kevesebb – ez az, amit a háromajtós Kalos hozzátesz a négyajtós szedán és az ötajtós fivér alkotta típushoz.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="301"] Egyszerűség és letisztult vonalvezetés jellemzi a Kalos belső terét. Az autó alapfelszereltsége is tovább bővült.
[/caption]A nemrég bemutatott háromajtós Kalos méretei megegyeznek az ötajtós változatéval, és motorválasztékuk is azonos. Amitől mégis más az új családtag, az az átdolgozott, sportosabbá formált külső. Az övvonal meredeken emelkedik a C oszlop felé, és a lendületet a hátsó rész sem töri meg.

Az utastér ízléses, egyszerű. Nincsenek céltalan formai elemek, a belső tér tágas. Az üléstámlák ötletes akasztógombokat kaptak, amelyeken a bevásárlószatyrok is biztonságosan utazhatnak. A kalaptartó alatti 220 literes csomagtér megfelel a kategória elvárásainak. Az ülések ledöntésével csaknem egy köbméternyire nő a rakodóhely.

A háromajtós Kalosban a már ismerős 1,2 literes négyhengeres benzines, illetve az 1,4-es változó szívócsőhosszú, 16 szelepes motor dolgozik. A kisebbik 72 lóerős motor sem lomha, de az 1,4-es erőmű 94 lóerejével robbanékonnyá teszi a kisautót. Elöl MacPherson-rendszerű, hátul csa-tolt lengőkaros felfüggesztés gondoskodik a biztonságos utazásról.

A közvetlen irányíthatóság már az 1,2-es vezetését is megkönnyíti, amiben nagy szerepe van a változó rásegítésű hidraulikus szervokormánynak.

A kissé hosszú sebességváltó-áttételek viszont inkább a komótos tempóhoz passzolnak. Az óránkénti 130-140 kilométeres utazósebesség kényelmesen tartható. Az átlagfogyasztás 6,6 liter 100 kilométerenként.
A sportosra szabott háromajtós Kaloshoz mégis az 1,4-es, 16 szelepes erőforrás illik jobban.

A 94 lóerőnek köszönhetően álló helyből 11,1 másodperc alatt gyorsul százra, végsebessége  176 kilométer per óra. Mindehhez 7 liter körüli fogyasztás társul. A sebességváltó kissé bizonytalan mechanikájú háza nem teszi lehetővé a villámgyors váltásokat.

Az autó megnyerő formájával, megbízhatóságával és olcsóságával hódíthat a piacon. Az új Kalost Magyarországon március elején mutatják be a nagyközönségnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában