Ország-világ

2005.04.09. 07:26

A cél: a 2012-es Eb

A szándéknyilatkozat benyújtása óta immár harmadszor találkoztak a magyar és a horvát labdarúgó-vezetők. A tegnapi budapesti tanácskozáson megalakult a közös rendezésű Európa-bajnokság pályázatának szervezőbizottsága.

Lázár Lajos

Ha Magyarország és Horvát-ország szeretné megkapni a 2012-es Európa-bajnokság közös rendezésének jogát, akkor egyre több feladatot kell megoldania a két ország labdarúgó-szövetségeinek. Ezekről tanácskoztak tegnap Budapesten a két ország labdarúgásának vezetői. A tanácskozáson az országok az állami sportvezetés szintjén is képviseltették magukat. Vannak feladatok, amelyek Magyarországot, és vannak, amelyek Horvátországot érintik. Természetesen lesz, amit közösen kell megoldani, ami mindkét országot érint. Ezekben a kérdésekben a most létrehozott szervezőbizottságok hivatottak dönteni. A magyar bizottság tagja lett dr. Ábrahám Attila államtitkár, a Nemzeti Sporthivatal elnöke, és helyettese Fü-leki András, valamint az MLSZ részéről dr. Bozóky Imre, Berzi Sándor, Makray Balázs, továbbá a most kinevezett projektmenedzser, Szalay Péter.

November 7-én dől el, hogy a hét pályázat közül melyik három jut tovább. Ha a magyar–horvát közös rendezés tervezete elnyeri az UEFA tetszését, és ott lesz a három között, akkor kell benyújtani 2006 májusáig a pályázat második részét. A végleges döntést az európai szövetség 2006 decemberében hozza meg.

A horvátok már pontosították a stadionok színhelyét, a magyar bizottság tagjai viszont most tárgyalnak a számításba vett városok érintett vezetőivel. Az viszont már biztos, ha a magyar–horvát közös rendezésű Eb terve lesz a befutó, akkor a nyitómérkőzést Zágrábban játsszák, a döntőnek pedig Budapest ad otthont. Hamarosan ismertté válik az Eb emblémája és jelmondata is.

Előny vagy hátrány a közös rendezés?

A magyar és horvát sportvezetők tanácskozását követő sajtótájékoztatón felvetődött, hogy az UEFA miként viszonyul a közös rendezéshez. „Az Európa-bajnokságok történetében eddig kevesebb volt a közös rendezés, de az európai szövetség ebben a kérdésben nem nyilvánított véleményt – mondta dr. Bozóky Imre, az MLSZ elnöke –. Elképzelhető, ha három vagy négy ország jelentkezne a közös rendezésre, az nem aratna osztatlan sikert a sportág vezetőinek körében, de két ország összefogását még nem kifogásolták.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában