Ország-világ

2005.04.11. 00:00

A közalkalmazottak védelme

SZŰKÖSEBBEN Olvasónk közalkalmazotti jogviszonya megszűnik. Munkaadója az önkormányzat helyett annak jogutóda, egy kft. Fájlalja, hogy nem kapja meg az eddigi pótlékokat.

BAMA

Az új munkáltatónak az átadás-átvétel előtt harminc nappal tájékoztatnia kell a szakszervezetet, illetve a közalkalmazotti tanácsot a változásról. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában mondták el. A tájékoztatás tárgya az átadás időpontja, oka, valamint jogi, gazdasági és szociális következményei. Ha nincs érdekvédelmi szervezet, a munkáltatónak minden közalkalmazottat külön kell írásban értesítenie. Közölve velük, tudja-e őket foglalkoztatni, és milyen keretek között tenné ezt. A munkaszerződés ajánlatát ugyancsak elő kell terjesztenie. A munkavállalónak tizenöt napja van a válaszra. Amennyiben kéri további foglalkoztatását, a munkáltató új munkaszerződést köt vele. Ettől kezdve közalkalmazotti jogviszonya megszűnik. Tehát már nem a közalkalmazotti törvény, hanem a Munka Törvénykönyve lesz számára az irányadó. A jogalkotó kiköti: munkabére nem lehet alacsonyabb a korábbinál. Ám a közalkalmazotti illetmények, pótlékok, egyéb kedvezmények a jövőben törvény szerint nem járnak neki.

KÉRJÜK, írja vagy telefonálja meg, mire kíváncsi!

REGGEL, 1122 Budapest, Városmajor u. 12–14.
telefon: (36-1) 488-5541; e-mail:
[email protected]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában