Ország-világ

2005.04.22. 06:38

A műhibák a válság jelei

Halálos orvosi tévedések irányítják rá a figyelmet a gyógyítói felelősség kérdésére. A hozzátartozók hétfőtől demonstrálnak.

Tibay Gábor

Lapunknak Takács Béláné, a 2001-ben tragikus körülmények között elhunyt Takács Renáta édesanyja elmondta: a műhibák áldozatául esettek hozzátartozói tüntetést szerveznek a Kossuth térre. Májusban minden hét hétfőjén és keddjén demonstrálhatnak. Mint megtudtuk, a megmozdulást „az orvosok által elkövetett műhibákkal kapcsolatos figyelemfelkeltésnek” szánják. Az asszony szerint a hazai törvények nem büntetik kellőképpen a felelőtlen gyógyítókat.

Dr. Erdős György ügyvéd úgy véli, az orvosok túlterheltsége, az ágazat alulfinanszírozottsága a baj, nem a jogi helyzet. Béki Gabriella, az SZDSZ szakpolitikusa szerint ugyanakkor a műhibák válságjelek, az egészségügy állapotát jelképezik. Mindenesetre biztos abban, hogy a műhibaesetekre az egészségpolitkának is oda kell figyelnie. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint az anyagi nehézségek és az, hogy egyre több szakember hiányzik az egészégügyből, már most fokozott feszültséget kelt.

A mandulaműtét után a minap elhunyt kecskeméti kisfiú esetével kapcsolatban Rácz Jenő egészségügyi miniszter kijelentette: akik hibáztak, azoknak le kell vonniuk a megfelelő következtetéseket.

Vajon el lehetett volna kerülni a tragédiákat?

2005. április 20., Kecskemét – Mandulaműtétje után meghalt egy négyéves kisfiú. A fiú légútját egy mandula-szövetdarab zárta el, az oxigénhiány következtében beállt az agyhalál. 2005. április 18., Kecskemét – Egy 28 éves kecskeméti nő halt meg vérmérgezésben. A többször műtött beteg boncolásakor a kórboncnok nagyméretű géz törlőkendőt talált a hasüregben. 2005. április 13., Siófok – Egy 26 éves kismama és magzata haltak meg: az ok valószínűleg fel nem ismert méhen kívüli terhesség. 2005. március 3., Szigetvár–Pécs – Egy négyéves kisfiú vérzett el az őt Szigetvárról Pécsre szállító mentőben. A gyereken egy héttel korábban mandulaműtétet végeztek. 2001. szeptember 23., Salgótarján – Az elmúlt idők legismertebb esetében a 28 éves, várandós Takács Renáta halt meg alig 24 órával azután, hogy kórházba került. Gyomor–bélhuruttal kezelték. Kiderült: toxikus sokk-szindróma végzett vele és magzatával.

2005. április 20., Kecskemét – Mandulaműtétje után meghalt egy négyéves kisfiú. A fiú légútját egy mandula-szövetdarab zárta el, az oxigénhiány következtében beállt az agyhalál.

2005. április 18., Kecskemét – Egy 28 éves kecskeméti nő halt meg vérmérgezésben. A többször műtött beteg boncolásakor a kórboncnok nagyméretű géz törlőkendőt talált a hasüregben.

2005. április 13., Siófok – Egy 26 éves kismama és magzata haltak meg: az ok valószínűleg fel nem ismert méhen kívüli terhesség.

2005. március 3., Szigetvár–Pécs – Egy négyéves kisfiú vérzett el az őt Szigetvárról Pécsre szállító mentőben. A gyereken egy héttel korábban mandulaműtétet végeztek.

2001. szeptember 23., Salgótarján – Az elmúlt idők legismertebb esetében a 28 éves, várandós Takács Renáta halt meg alig 24 órával azután, hogy kórházba került. Gyomor–bélhuruttal kezelték. Kiderült: toxikus sokk-szindróma végzett vele és magzatával. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában