Ország-világ

2005.04.15. 00:00

A német iskolákban a jövőben nem lesz cigi

Gyulay Z.

Általános dohányzási tilalmat tervez az iskolákban a németországi Brandenburg tartományi kormányának szociáldemokrata (SPD) és kereszténydemokrata (CDU) frakciója. Ez nemcsak a diákokra, hanem a tanárokra is vonatkozna. Dr. Jörg-Dietrich Hoppe professzor, a szövetségi orvosi kamara elnöke üdvözölte a Hessenhez, Bajorországhoz, Berlinhez, Hamburghoz és Alsó-Szászországhoz csatlakozó elképzelést. Egyúttal az összes további német tartományt felszólította hasonló intézkedésre.
A fiatalok átlagosan 13,6 esztendősen szívják el első cigarettájukat. Dohányzás következtében évente száztíz-száznegyven ezren halnak meg. A professzor úgy véli, mindenekelőtt a dohányzást kell megnehezíteni, a nemdohányzókat pedig tovább kell védeni. Értetlenül áll a kamara elnöke az előtt, hogy a dohányáruk eladását csak tizenhat éven alul tiltják.  

Eredményesnek bizonyult az írországi szigor

Egy évvel Európa legszigorúbb dohányzást tiltó törvényének érvénybe lépése után Írországban kedvező mérleget vont Bertie Ahern miniszterelnök. „A dohánymentes Írország működik” – mondja. A törvényt rendkívüli mértékben megtartják. A kormány védnöksége alatt működő Dohányellenőrző Hivatal (Office of Tobacco Control, OTC) közölte, hogy a tilalom első kilenc hónapjában az éttermekben a korábbi kilencvenkilenc, a szállodákban 93, a kocsmákban pedig kilencven százalékára csökkent. A munkahelyeken „mindössze” kilencvenkét százalékban tettek eleget a jogszabálynak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában