Ország-világ

2005.04.05. 06:57

Cseh László az úszásnak él

Ezt az évet teljesen az úszásnak szenteli Cseh László, tanulmányait is félbeszakította, hogy minél jobban a versenyzésre összpontosíthasson. A hét végi felmérő versenyen két számban is a világ idei legjobbját érte el az olimpiai bronzérmes úszó.

Riskó Márton

Egyértelműen Cseh László nyújtotta a legmeggyőzőbb teljesítményt a Komjádi uszodában rendezett viadalon. A két vegyesszámban simán teljesítette a világbajnoki kiküldetési szintet a Kőbánya SC sportolója, sőt olyan időeredményekkel aratott győzelmet, amelyekhez foghatót ebben az időszakban még egyetlen magyar úszó sem ért el. Kérdés: ha már most ilyen jól úszott az olimpiai és Európa-bajnoki bronzérmes, vajon mire lesz képes a nyári montreáli világbajnokságon?

– Addig még nagyon sokat kell dolgoznom, ezért most még nem szeretnék az esélyekről beszélni – mondja Cseh László. – Ha a legjobbat nyújtom majd a világbajnokságon, biztosan elégedett leszek.

A körülmények adottak a sikeres vb-szerepléshez. Cseh megtalálta számításait új klubjában, a Kőbánya SC-ben, végre nem kell anyagi gondokkal küszködnie. Míg korábban a Bp. Spartacusban nem tudtak neki rendesen fizetni, most minden pénzét megkapja az úszó, így egyáltalán nem bánja, hogy egyesületet váltott.

– Nagyon jól érzem magam a klubban, egy rossz szavam sem lehet a körülményekre. Jó döntést hoztam, amikor eljöttem a Spartacusból. Ráadásul számomra garancia, hogy továbbra is Túri György edzővel készülhetek.

Ami az iskolát illeti, Cseh úgy határozott, hogy az idén nem folytatja tanulmányait. Jövőre azonban szeretne beíratkozni a műszaki egyetemre, ahol legszívesebben informatikát hallgatna, hiszen érdekli a számítástechnika.

Cseh László

Született: 1985. december 3. Magasság/testsúly: 185/75. Edzője: Túri György, Nemes Zoltán. Nevelőedzője: Kiss Miklós, Plagányi Zsolt. Klubja: Kőbánya SC. Legjobb eredményei: olimpiai bronzérem (400 m vegyes – 2004) világbajnoki ezüstérem (400 m vegyes – 2003), Európa-bajnok (100 m hát, 400 m vegyes – 2004), rövid pályás Európa-bajnok (400 m vegyes – 2003)

Világcsúcs az amerikai bajnokságon

Aaron Peirsol még Cseh Lászlónál is nagyobb sikert ért el a hét végén. A 21 éves versenyző az amerikai bajnokságon világcsúcsot (53,17 mp) állított fel 100 méter háton, megdöntve saját rekordját (53,45), amelyet tavaly az olimpián, a 4x100 méteres vegyesváltó tagjaként úszott. A 100 méteres hátúszásban valószínűleg Cseh is indul a montreáli világbajnokságon, de a két vegyesszámban sokkal jobb teljesítmény várható tőle.

Magasság/testsúly: 185/75. Edzője: Túri György, Nemes Zoltán.

Nevelőedzője: Kiss Miklós, Plagányi Zsolt. Klubja: Kőbánya SC.

Legjobb eredményei: olimpiai bronzérem (400 m vegyes – 2004) világbajnoki ezüstérem (400 m vegyes – 2003), Európa-bajnok (100 m hát, 400 m vegyes – 2004), rövid pályás Európa-bajnok (400 m vegyes – 2003) Világcsúcs az amerikai bajnokságon Aaron Peirsol még Cseh Lászlónál is nagyobb sikert ért el a hét végén. A 21 éves versenyző az amerikai bajnokságon világcsúcsot (53,17 mp) állított fel 100 méter háton, megdöntve saját rekordját (53,45), amelyet tavaly az olimpián, a 4x100 méteres vegyesváltó tagjaként úszott. A 100 méteres hátúszásban valószínűleg Cseh is indul a montreáli világbajnokságon, de a két vegyesszámban sokkal jobb teljesítmény várható tőle. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában