Ország-világ

2005.04.29. 08:32

Dusán, egy nemzedék dalköltője

Váczy András

[caption id="" align="alignleft" width="293"] Bródy János (balra), a hajdani Illés együttes szövegírója a hatvanéves Dusánra (jobbra) emeli a poharat
[/caption]A legendás hatvanas években Illés-, Scampoló- és Metró-bulikra járt az ifjúság. Versengtek a zenekarokért a rajongók, és versengtek a zenekarok a rajongókért. Két nyelvtörő nevű fiú volt a Metró frontembere. Sztevánovity Zoránért odavoltak a lányok. Ragyogott a szemük, amikor a színpad közepén állva belebúgott a mikrofonba. Szerényen a háttérbe húzódva gitározott és vokálozott öccse, Dusán. A vékonydongájú srác barna szemére árnyékot vetett arcába hulló tincse. Shadows, Rolling Stones, Beatles és a többi divatos angolszász együttes slágereit „nyomták”. Aztán a beatzene egén felvirradt a saját szerzemények napja. Nemcsak a zene ritmusára ringott, a szövegre is hegyezte fülét a közönség. Fütyülték a dallamot, szavalták a verset.
E műfaj szövegírója Dusán. Pontosan és szépen fogalmazott, rímekbe csengő mondatai viszik ölükben a gondolatot, életérzést, hangulatot. Holott a saját bevallása szerint csak öt-hat évesen tanult meg magyarul! Ami a muzsikustársainál látvány, megjelenés, viselkedés, az Dusánnál szemlélődés, bölcselkedésre hajló gondolati utazás. Ez a dolga, hivatása, élete.
Írni, csak írni a dalszöveget. Ha a Metrónak nem, mert vége lett, akkor szólópályás bátyjának. Az LGT-nek, Presser Gábornak, Kern Andrásnak, Malek Andreának, Gerendás Péternek… Egy nemzedék dalba szőtt érzés- és gondolatvilágának költője. Sztevánovity Dusán a napokban töltötte be hatvanadik életévét.
– Hatszázvalahány nyilvántartott dalszövegből nehéz a
legkedvesebbeket kiemelni – mondja talányosan Dusán. – Esetleg a Volt egy tánc, az Apám hitte, a Szép Júlia és A szerelemnek múlnia kell nőtt leginkább a szívemhez.
Arról, hogy a sok száz dalszöveg megjelenhet-e egy kötetben, így vélekedik: – Nem szívesen teszem, mert ha kivesszük a szöveget a dal alól, akkor a másik arcát mutatja. De mégsem adtam fel, megjelenik majd a kötet, de nem pőrén. Minden dalszöveg mellett lesz egy kis hangulati-érzelmi megjegyzés keletkezése idejéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában