Ország-világ

2005.04.13. 08:26

Életet menthet a Citroën találmánya

Naponta menthet meg életeket a Citroënnek az a találmánya, amely figyelmezteti az autó sofőrjét, ha véletlenül elhagyja a sávot.

Hegyi Áron

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Az infravörös sugárnyaláb visszaverődése segíti az útburkolati jelek felismerését sávelhagyáskor
[/caption]A francia autógyár forradalmi újítását Innovációs Díjjal tüntették ki Genfben. Az AFIL nevű rendszer legfontosabb feladata, hogy azonnal figyelmeztesse a vezetőt, ha annak lankad a figyelme, netán elalszik a volán mögött és indexelés nélkül átlépi valamelyik útburkolati jelet. Az érzékelők által fogott jeleket egy számítógép dolgozza fel, és ez hozza működésbe az ülés két oldalán elhelyezett rezgő modulokat is. A rezgő egység az ülésnek azon az oldalán lép működésbe, amelyik oldalon az autó átlépte az útburkolati jelet. Mindezt anélkül teszi, hogy az autó többi utasát zavarná vele. A sofőrt azonban garantáltan felébreszti, reflexeit újra élessé teszi. A rendszer egyelőre csak a Citroën C4-es és C5-ös típusaihoz rendelhető meg, de könnyen elképzelhető, hogy pár éven belül minden autóban az alapfelszereltség részévé válik majd.

Infrasugár segíti a burkolati jelek felismerését

A kocsi első lökhárítója alatt hat pár infravörös érzékelő van. Ezek érzékelik a sávelhagyást. Mindegyikben infravörös sugarakat kibocsátó dióda és érzékelőcella található. A dióda által az úttestre kibocsátott infrasugárnyaláb eltérő visszaverődése segíti az útburkolati jelek felismerését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában