Ország-világ

2005.04.16. 00:00

Gyalogosok életveszélyben

Repedezett, mozgó falak, lógó kőlapok a legforgalmasabb aluljárók kijáratainál. Állítólag nem veszélyesek. Nemrég egy autó bedöntötte a falat az Astoria egyik lépcsőjénél.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Breznayné Steller Éva (46) szerint ötéves kisfiának, Ricsinek nem mindig biztonságos az utcai járás-kelés. Óvatosan közlekednek az aluljárókban.
[/caption]A legtöbben azt gondolják, hogy aluljáróban a legbiztonságosabb közlekedniük a gyalogosoknak. Pedig az aluljárók legalább olyan balesetveszélyesek, mint az utcák. Időről időre behajt egy-egy autó a föld alá. Nemrég az Astoriánál döntötte ki egy kocsi a lépcső melletti falat. Csak a szerencsén múlt, hogy a lehulló, nehéz kövek nem találtak el senkit. Felkerestük a legforgalmasabb helyszíneket. Öt csomópontból háromnál találtunk gyanús sérüléseket a falakon. Az Astoriánál a baleset helyszínét már helyreállították, ám a túloldalon mozog az egyik fal. Egy autó könnyűszerrel áttöri. A Ferenciek terénél az aluljáró Kossuth Lajos utcai falán kétméteres repedésből kettőt is találtunk. A Keleti pályaudvarnál az egyik feljáró falán a díszkőlapok elállnak, nem tudni, leeshetnek-e a gyalogosokra. A Blaha Lujza téren biztonságban érezzük magunkat. A metrólejárót egy méter vastag falak, másutt ugyanilyen átmérőjű, masszív oszlopok választják el a Rákóczi út nem kicsi forgalmától. A Ferenciek terén pedig az egyik feljáró fala egy méter széles, földdel töltött virágágyként óvja a járókelőket. A Deák téren friss vakolási nyomot találtunk.

Nincs semmi védelem?

Nem veszélyesebbek az aluljárók, mint a város más pontjai – állítja a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. Rábai László osztályvezető szerint nem lehet védekezni az ámokfutó autósokkal szemben. Az Astoria hiányosságait a metrófelújítás munkáinál kijavítják. A többi helyszínen is hetente elvégzik a szükséges munkákat. A Ferenciek terénél a vakolattal van baj. A Keletinél pedig senkit nem veszélyeztetnek a kőlapok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában