Ország-világ

2005.04.07. 00:00

Gyűrűvel szűkítik a kövérek gyomrát

Kétszázezer honfitársunk kórosan kövér. Kevesen képesek segítség nélkül fogyni, van azonban, aki több mint száz kilótól szabadult meg.

Tibay Gábor

Amennyiben nem történik változás, 2010-re az Egyesült Államok valamennyi lakója túlsúlyos lesz, és ahhoz is csak további tíz év kell, hogy valamennyi amerikai cukorbeteg is legyen – áll egy a közelmúltban elkészült riasztó felmérésben. – Idehaza sem sokkal jobb a helyzet, a magyar felnőtt lakosság 60 százaléka elhízott, 200 ezer magyar pedig kórosan kövér – mondja dr. Bende János főorvos, a budapesti Péterfy utcai kórház sebész főorvosa. Mint fogalmaz: ha sürgősen nem teszünk valamit, a fejlett társadalom a saját zsírjába fullad majd.

A túltápláltság problémáját fokozza az az orvosi tapasztalat, hogy a kórosan kövérek túlnyomó többsége nem képes hagyományos módon lefogyni. Holott – mondják a szakemberek – ha nem megfelelő az életmód, bárki kórosan elhízhat. A páciensek mindössze 2 százaléka szenved hormonális betegségben.

A már mindent kipróbált túlsúlyosak számára sebészi megoldás is létezik, a műtétet azonban komoly feltételekhez kötik. Az eljárás lényege, hogy a nyelőcső alatt 5-6 centiméterrel egy állítható gyűrűvel egy tulajdonképpeni kis gyomrot alakítanak ki. A műtét után a fogyókúrázó beteg csak nagyon lassan és keveset képes enni. Aki pedig kevesebb táplálékot vesz magához, lefogy – mondja ki az alapigazságot Bende főorvos. A szakemberek az alábbi példával világítják meg a különbséget: ha egy 160 kilós páciens a gyűrű felhelyezése után is az addig megszokott mennyiséget szeretné megenni, hajnali négytől éjfélig folyamatosan táplálkoznia kellene.  A módszerrel valóban jelentős eredmények érhetők el: a „meggyűrűzöttek” átlagosan évente 50 kilónyi túlsúlytól szabadulnak meg. Bende János hozzáteszi: ha a betegek a fölösleges kilók felét elvesztették, addigi egyéb tüneteik is megszűnnek: mérséklődik magas vérnyomásuk, elmúlik cukorbetegségük.

A műtét önmagában nem jelenti azt, hogy megvan a megoldás valamennyi problémára: a fogyás és a biztonság érdekében néhány alapvető szabályt be kell tartaniuk a pácienseknek. Így például egyszerre csak keveset ehetnek, s el kell felejteniük a szénsavas italokat. Ha ugyanis nem tartják be az elő-írásokat, könnyen előfordulhat – teszi hozzá Bende doktor –, hogy a  betegnek egyszerűen kidurran a gyomra. Ez pedig életveszélyes állapot, azonnali műtétet igényel. A gyomorgyűrű azonban – állítja a szakma – nem szépészeti, hanem ki-fejezetten gyógyító beavatkozás. A műtétet végző orvosok nem egyszer utasítottak már vissza médiasztárokat, színpadi szereplőket azzal, hogy karcsúnak maradni nem orvosi segítséggel, hanem „önerőből” kell.

Harmadára fogyott a többmázsás férfi

A műtéti beavatkozással átlagosan évi 50 kilót lehet lefogyni, ennél azonban jóval jelentősebb súlyvesztéssel is találkoztak már. Egy 260 kilós férfit 81, egy 243 kilósat 75 kilogrammra fogyasztottak le a módszerrel. Egy nő beteg pedig 194 kilójából adott le több mint százat. Ő jelenleg 72 kilót nyom.

Csak az igazán kövérek fogyhatnak sebészi úton

Ahhoz, hogy a műtétet elvégezzék, a páciensnek több feltételnek is meg kell felelnie. Így többek között a testtömegindexének 40 kg/m2 felettinek kell lennie. (testtömegindex: a testsúlyt elosztjuk a méterben mért testmagasság négyzetével. Pl.: 75:1,72×1,72=25,35). Emellett gyógyszerrel kezelt társbetegség (például magas vérnyomás, cukorbetegség) és korábbi sikertelen fogyási kísérlet is követelmény. Az egészségbiztosító csak szigorú szűrővizsgálat után támogatja a beavatkozást: támogatás nélkül 430–470 ezer forint a gyűrű ára, támogatással mintegy 85 ezer forintot kell fizetni.
A Romantic együttes egyik énekesnője, Katinka, tudja, mi a fogyókúra. Hiszen egy év alatt több mint ötven kilót leadott. Ám semmiképpen nem engedné beoperálni magába a gyomorgyűrűt. Inkább más módszerhez folyamodna. Szerinte ugyanis számos recept segíti azokat, akik le akarnak fogyni. A Pa-dö-dö felét, Lang Györgyit még semmi nem kényszerítette fogyásra. De úgy véli, ha muszáj lenne leadni a kilókból, a gyomorgyűrűt választaná. Megkímélné sok szenvedéstől. Szerinte ebben a korban nem kell félnie semmitől. Biztosan megúszná, miként kortársai a rengeteg plasztikai műtétet.

(testtömegindex: a testsúlyt elosztjuk a méterben mért testmagasság négyzetével. Pl.: 75:1,72×1,72=25,35).

Emellett gyógyszerrel kezelt társbetegség (például magas vérnyomás, cukorbetegség) és korábbi sikertelen fogyási kísérlet is követelmény. Az egészségbiztosító csak szigorú szűrővizsgálat után támogatja a beavatkozást: támogatás nélkül 430–470 ezer forint a gyűrű ára, támogatással mintegy 85 ezer forintot kell fizetni. A Romantic együttes egyik énekesnője, Katinka, tudja, mi a fogyókúra. Hiszen egy év alatt több mint ötven kilót leadott. Ám semmiképpen nem engedné beoperálni magába a gyomorgyűrűt. Inkább más módszerhez folyamodna. Szerinte ugyanis számos recept segíti azokat, akik le akarnak fogyni.

A Pa-dö-dö felét, Lang Györgyit még semmi nem kényszerítette fogyásra. De úgy véli, ha muszáj lenne leadni a kilókból, a gyomorgyűrűt választaná. Megkímélné sok szenvedéstől. Szerinte ebben

a korban nem kell félnie semmitől. Biztosan megúszná, miként kortársai a rengeteg plasztikai műtétet. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában