Ország-világ

2005.04.14. 00:00

Haszonélvezet kettesben?

JOGVISZONY Olvasónk és férje házat vásárolt kiskorú gyermekének. Az ingatlanra haszonélvezeti jogot akarnak maguknak bejegyeztetni. Lehetnek-e ketten e jog gyakorlói?

BAMA

Egy ingatlannak több haszonélvezője is lehet – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. E jogot biztosíthatja törvény, de létrejöhet a felek közti szerződés alapján is. Az előbbi eset többnyire akkor következik be, ha valakinek a házastársa meghal. Az elhunyt után maradt vagyonra az özvegy részére jár a haszonélvezet. A második esetet példázza a feltett kérdést. A házaspár a gyermekének ingatlant vásárol, amelynek ketten lesznek a haszonélvezői. A felek állapodjanak meg egymás között a részletekről, különösen a használat rendjéről, tanácsolja a jogi szakértő. Ennek módját, valamint időbeli, térbeli korlátozását ugyancsak célszerű papírra fektetni. Mindezt azért fontos tisztáznunk, mert életviszonyaink változhatnak. Ha például válásra kerül a sor, jól jöhet, hogy a mozzanatokat korábban feketén-fehéren rögzítettük. Vita esetén a bíróság dönthet a haszonélvezeti jog tartalmáról. A haszonélvezőnek az ingatlan használata és hasznosítása terén a tulajdonosnál is erősebb jogai vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában