Ország-világ

2005.04.08. 00:00

Helyben járó jelöltvita

Toller László kevés esélyt lát arra, hogy a sikertelen tegnapi tárgyalások után a koalíció ma meg tud állapodni arról, hogy Szili Katalin házelnököt jelöljék államfőnek.

Szakács Árpád

– A két párt álláspontja nincs egymáshoz közel – így minősítette az államfőjelöltről tartott koalíciós egyeztetést a tegnapi megbeszélések után Szabó György, a tárgyaló delegáció szocialista tagja. Hozzátette:  kicsi, mondhatni semmi esélye annak, hogy az MSZP Szili Katalin házelnök helyett más köztársaságielnök-jelöltet nevezzen meg. Arra sem lát esélyt, hogy a szocialista párt április 15-i jelöltállító kongresszusa mást jelöljön. Ugyanakkor hangsúlyozta: törekvésük továbbra is az, hogy közös koalíciós jelölt legyen. Kérdésünkre Toller László, a küldöttség másik MSZP-s tagja azt mondta, továbbra is nagy a szakadék a két párt álláspontja között.

Így egyelőre reményt sem lát arra, hogy meg tudnának egyezni a jelöltről. A tárgyalások kimenetelétől függetlenül a holnapi MSZP-választmány elé egy javaslat kerül, és az Szili Katalin neve lesz – tette hozzá. Hangsúlyozta: az MSZP tagságának, szimpatizánsainak igen nagy többsége a házelnököt tartja alkalmasnak az államfői posztra, de sok felmérés szerint nemcsak az MSZP szavazóbázisa számára, hanem sokkal szélesebb körben is elfogadható jelölt. – Őszintén bízom abban, hogy az SZDSZ el tud mozdulni saját álláspontjáról és megszavazza Szili Katalint.

Pető Iván SZDSZ-es ügyvivő a megbeszélések után ismételten azt közölte: a liberálisok elvi álláspontja abban nem változott, hogy ne pártpolitikus legyen az államfő. Arra kérik a szocialisták delegációját, hogy több személyt nevezzenek meg az MSZP nevében, akik közül kiválasztható a mindkét párt számára elfogadható közös köztársaságielnök-jelölt. Leszögezte, hogy nem az MSZP kongresszusa a végső határidő, hanem az elnökválasztás maga, tehát június 5-e, így addig „vészforgatókönyveket gyártani nem érdemes”. A megbeszélésen a szocialistákat Toller László, Steiner Pál és Szabó György, a szabad demokratákat pedig Fodor Gábor, Pető Iván és Sándor Klára képviselte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában