Ország-világ

2005.04.27. 06:23

Itt az ideje felszámolni a hazai feketegazdaságot

Tóth András

Mióta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentette a 100 lépés politikáját, egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a kabinet szigorítani igyekszik azokon a területeken, ahol elfolyik a pénz a költségvetésből.

A hírekből az látszik: a kormányfő kiadta az utasítást, hogy minden lyukat be kell foltozni. A többi között áttekintik tízmillió magyar állampolgár egészségbiztosítási jogviszonyát; bizonyos, hogy ennek révén jelentős réseket tömhetnek be. A másik nagy cél a feketegazdaság kifehérítése. Ez a költségvetési zsákon bizony hatalmas „anyagkimaradás”, mivel a nemzeti jövedelem órási részét teszi ki az árnyékgazdaság, ami után semmilyen adó nem folyik be. A kormányzat például fokozott munkaügyi ellenőrzést irányozhat elő, és hogy az APEH se maradjon ki a buliból, ők is minden bizonnyal hatványozottan fognak kutatni a befizetetlen pénzek után. Odáig fajult a helyzet, hogy Molnár László MSZP-s képviselő, a parlament költségvetési és pénzügyi bizottságának tagja kijelentette: nálunk Al Capone Amerikájának adószigorára van szükség. De ennél is továbbment: a feketegazdaságba lassan belefullad az ország.

Teljesen egyetértek vele. Miért fizessek én más helyett adót? Emlékszem, Szolnok vállalkozói klubjában egyszer egy magas beosztású előadó szájából elhangzott: amelyik kormány nem tesz kísérletet a feketegazdaság felszámolására, az megbukik. Ez úgy 1997 táján lehetett. Épp ideje a tettek mezejére lépni…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában