2005.04.22. 00:00
Ízletes tojásos finomságok
A tojás a tökéletesség és a termékenység jelképe. A tej mellett ez az egyetlen élelmiszer, amelyben minden tápanyag megtalálható.
Tojásos ételeket általában tyúktojásból készítünk, a többi baromfiét ugyanis körülményesebb beszerezni. Vásárláskor ügyeljünk, hogy ép és tiszta, kellemetlen szagoktól mentes tojást válasszunk. Többször robbant már ki éles vita a tojásfogyasztás egészségkárosító hatásáról.
Dr. Zajkás Gábor, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgató-helyettes főorvosa szerint túlzás lenne, ha kizárólag a tojást tennénk felelőssé a magas vérzsírszint kialakulásáért. Fogyasztásakor a mértékletesség a lényeg. Aki egészséges, nyugodtan megehet naponta átlagosan egy tojást. A napi ajánlott bevitel 300 milligramm. Azoknak kell óvatosabbnak lenniük, akik számára az orvos koleszterinszegény diétát javasolt.
A fejlődő szervezet számára az agyvelő és az egész idegrendszer jó működéséhez feltétlenül szükséges a tojásban lévő lecitin. Ezért helytelen, ha szélsőséges módon megvonjuk magunktól ezt a sokféleképpen elkészíthető élelmiszert.
Tojáskocsonya zöldségekkel
Előkészítési idő: 10 perc Elkészítési idő: 35 perc Ár: kb. 600 Ft Hozzávalók 6 személyre: l 7 tojás, l 1–1,5 dl tejszín, l 15 dkg zöldborsó, l 1 szál sárgarépa, l 15 dkg karfiol l 15 dkg brokkoli, l só l csipetnyi reszelt szerecsendió l ízlés szerint őrölt fehérbors l díszítéshez saláták vagy zöldségek Elkészítés: A zöldségeket sós vízben félig főzze meg. A tojásokat keverje el a tejszínnel, ízesítse sóval, borssal, szerecsendióval. Béleljen ki egy kisebb őzgerincformát fóliával, úgy, hogy jókora darab túllógjon a szélein. Helyezze bele a zöldségeket, öntse rá a tojásos tejszínt, és hajtsa vissza a fóliát. Tegyen egy peremes tepsit az előmelegített sütőbe, majd helyezze bele a formát. A tepsit töltse fel vízzel a forma háromnegyedéig. Párolja a tojást húsz percig, majd távolítsa el fóliát és borítsa ki a kocsonyát a formából.Gombás pirítós, bevert tojással
Előkészítési idő: 5 perc Elkészítési idő: 30 perc Ár: kb. 500 Ft Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg gomba 0,5 dl olaj 8 db tojás 2 dkg liszt 2 evőkanál ecet 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem só őrölt fehérbors 8 karika bagett tetszőleges saláta a tálaláshoz Elkészítés: A megtisztított, lereszelt gombát pirítsa meg forró olajban. Ízesítse borssal, szerecsendióval, sóval, keverje bele a petrezselymet és a lisztet. Pár percig még párolja, majd turmixolja össze és tegye félre. Forraljon vizet, és adja hozzá az ecetet. Üsse bele óvatosan a tojásokat, és kíméletesen főzze 3–4 percig. Amíg fő, pirítsa meg a bagetteket, kenje rájuk a gombakrémet. Tegye tányérra és helyezze rá a forró tojásokat. A tányért salátával, zöldségekkel díszítse.
Elkészítési idő: 35 perc
Ár: kb. 600 Ft
Hozzávalók 6 személyre:
l 7 tojás,
l 1–1,5 dl tejszín,
l 15 dkg zöldborsó,
l 1 szál sárgarépa,
l 15 dkg karfiol
l 15 dkg brokkoli,
l só
l csipetnyi reszelt szerecsendió
l ízlés szerint őrölt fehérbors
l díszítéshez saláták vagy zöldségek
Elkészítés:
A zöldségeket sós vízben félig főzze meg. A tojásokat keverje el a tejszínnel, ízesítse sóval, borssal, szerecsendióval. Béleljen ki egy kisebb őzgerincformát fóliával, úgy, hogy jókora darab túllógjon a szélein. Helyezze bele a zöldségeket, öntse rá a tojásos tejszínt, és hajtsa vissza a fóliát. Tegyen egy peremes tepsit az előmelegített sütőbe, majd helyezze bele a formát. A tepsit töltse fel vízzel a forma háromnegyedéig. Párolja a tojást húsz percig, majd távolítsa el fóliát és borítsa ki a kocsonyát a formából. Gombás pirítós, bevert tojással Előkészítési idő: 5 perc
Elkészítési idő: 30 perc
Ár: kb. 500 Ft
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg gomba
0,5 dl olaj
8 db tojás
2 dkg liszt
2 evőkanál ecet
1 evőkanál finomra vágott petrezselyem
só
őrölt fehérbors
8 karika bagett
tetszőleges saláta a tálaláshoz
Elkészítés:
A megtisztított, lereszelt gombát pirítsa meg forró olajban. Ízesítse borssal, szerecsendióval, sóval, keverje bele a petrezselymet és a lisztet. Pár percig még párolja, majd turmixolja össze és tegye félre. Forraljon vizet, és adja hozzá az ecetet. Üsse bele óvatosan a tojásokat, és kíméletesen főzze 3–4 percig. Amíg fő, pirítsa meg a bagetteket, kenje rájuk a gombakrémet. Tegye tányérra és helyezze rá a forró tojásokat. A tányért salátával, zöldségekkel díszítse. -->