Ország-világ

2005.04.22. 00:00

Ízletes tojásos finomságok

A tojás a tökéletesség és a termékenység jelképe. A tej mellett ez az egyetlen élelmiszer, amelyben minden tápanyag megtalálható.

Árvay N. Tivadar

Tojásos ételeket általában tyúktojásból készítünk, a többi baromfiét ugyanis körülményesebb beszerezni. Vásárláskor ügyeljünk, hogy ép és tiszta, kellemetlen szagoktól mentes tojást válasszunk. Többször robbant már ki éles vita a tojásfogyasztás egészségkárosító hatásáról.

Dr. Zajkás Gábor, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgató-helyettes főorvosa szerint túlzás lenne, ha kizárólag a tojást tennénk felelőssé a magas vérzsírszint kialakulásáért. Fogyasztásakor a mértékletesség a lényeg. Aki egészséges, nyugodtan megehet naponta átlagosan egy tojást. A napi ajánlott bevitel 300 milligramm. Azoknak kell óvatosabbnak lenniük, akik számára az orvos koleszterinszegény diétát javasolt.

A fejlődő szervezet számára az agyvelő és az egész idegrendszer jó működéséhez feltétlenül szükséges a tojásban lévő lecitin. Ezért helytelen, ha szélsőséges módon megvonjuk magunktól ezt a sokféleképpen elkészíthető élelmiszert.

Tojáskocsonya zöldségekkel

Előkészítési idő: 10 perc Elkészítési idő: 35 perc Ár: kb. 600 Ft Hozzávalók 6 személyre: l 7 tojás, l 1–1,5 dl tejszín, l 15 dkg zöldborsó, l 1 szál sárgarépa, l 15 dkg karfiol l 15 dkg brokkoli, l só l csipetnyi reszelt szerecsendió l ízlés szerint őrölt fehérbors l díszítéshez saláták vagy zöldségek Elkészítés: A zöldségeket sós vízben félig főzze meg. A tojásokat keverje el a tejszínnel, ízesítse sóval, borssal, szerecsendióval. Béleljen ki egy kisebb őzgerincformát fóliával, úgy, hogy jókora darab túllógjon a szélein. Helyezze bele a zöldségeket, öntse rá a tojásos tejszínt, és hajtsa vissza a fóliát. Tegyen egy peremes tepsit az előmelegített sütőbe, majd helyezze bele a formát. A tepsit töltse fel vízzel a forma háromnegyedéig. Párolja a tojást húsz percig, majd távolítsa el fóliát és borítsa ki a kocsonyát a formából.

Gombás pirítós, bevert tojással

Előkészítési idő: 5 perc Elkészítési idő: 30 perc Ár: kb. 500 Ft Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg gomba 0,5 dl olaj 8 db tojás 2 dkg liszt 2 evőkanál ecet 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem só őrölt fehérbors 8 karika bagett tetszőleges saláta a tálaláshoz Elkészítés: A megtisztított, lereszelt gombát pirítsa meg forró olajban. Ízesítse borssal, szerecsendióval, sóval, keverje bele a petrezselymet és a lisztet. Pár percig még párolja, majd turmixolja össze és tegye félre. Forraljon vizet, és adja hozzá az ecetet. Üsse bele óvatosan a tojásokat, és kíméletesen főzze 3–4 percig. Amíg fő, pirítsa meg a bagetteket, kenje rájuk a gombakrémet. Tegye tányérra és helyezze rá a forró tojásokat. A tányért salátával, zöldségekkel díszítse.

Elkészítési idő: 35 perc

Ár: kb. 600 Ft

Hozzávalók 6 személyre:

l 7 tojás,

l 1–1,5 dl tejszín,

l 15 dkg zöldborsó,

l 1 szál sárgarépa,

l 15 dkg karfiol

l 15 dkg brokkoli,

l só

l csipetnyi reszelt szerecsendió

l ízlés szerint őrölt fehérbors

l díszítéshez saláták vagy zöldségek

Elkészítés:

A zöldségeket sós vízben félig főzze meg. A tojásokat keverje el a tejszínnel, ízesítse sóval, borssal, szerecsendióval. Béleljen ki egy kisebb őzgerincformát fóliával, úgy, hogy jókora darab túllógjon a szélein. Helyezze bele a zöldségeket, öntse rá a tojásos tejszínt, és hajtsa vissza a fóliát. Tegyen egy peremes tepsit az előmelegített sütőbe, majd helyezze bele a formát. A tepsit töltse fel vízzel a forma háromnegyedéig. Párolja a tojást húsz percig, majd távolítsa el fóliát és borítsa ki a kocsonyát a formából. Gombás pirítós, bevert tojással Előkészítési idő: 5 perc

Elkészítési idő: 30 perc

Ár: kb. 500 Ft

Hozzávalók 4 személyre:

25 dkg gomba

0,5 dl olaj

8 db tojás

2 dkg liszt

2 evőkanál ecet

1 evőkanál finomra vágott petrezselyem

őrölt fehérbors

8 karika bagett

tetszőleges saláta a tálaláshoz

Elkészítés:

A megtisztított, lereszelt gombát pirítsa meg forró olajban. Ízesítse borssal, szerecsendióval, sóval, keverje bele a petrezselymet és a lisztet. Pár percig még párolja, majd turmixolja össze és tegye félre. Forraljon vizet, és adja hozzá az ecetet. Üsse bele óvatosan a tojásokat, és kíméletesen főzze 3–4 percig. Amíg fő, pirítsa meg a bagetteket, kenje rájuk a gombakrémet. Tegye tányérra és helyezze rá a forró tojásokat. A tányért salátával, zöldségekkel díszítse. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában