Ország-világ

2005.04.29. 07:54

Kerti díszek a tányéron

Némely zöldségről nem is gondoljuk, hogy voltaképpen a növény virágát fogyasztjuk. A karfiol és a brokkoli meghúsosodott virágzat, az articsóka kerti díszként is jól mutat.

Kocsis Tímea

Articsóka A mediterrán konyha kedvelt alapanyaga. Magyarországon sokáig csak dísznövényként ismerték. Bimbói és vastag sziromlevelei ehetők. Vásárláskor kisebb bimbókat válaszszunk. Készíthetünk belőle elő-ételt fűszeres mártással, vagy megtölthetjük húsfélével. Pizzafeltétnek is kiváló. Markáns íze miatt nem kell fűszerezni, elég, ha citromlével meglocsoljuk.
Brokkoli A növényt sokféleképpen felhasználhatjuk. Magas vitamin- és tápanyagtartalommal bír, kitűnő C-vitamin-, folsav- és béta-karotin-forrás, fontos szerepe van a rákmegelőző étrendben. Nemcsak rózsája, hanem szára is ehető. Tálalhatjuk levesként, köretként vagy húspótló egytálételként.
Karfiol Elsősorban Európában népszerű zöldség, amelynek húsosan megvastagodott fehér virágait lapátszerű zöld levelek veszik körül. Szinte egész évben frissen kapható. Akkor jó minőségű, ha a növény teljesen fehér, és rózsái tökéletesen illeszkednek. Szakszerű tárolással sokáig eltartható, melegben azonban gyorsan veszít a nedvességéből. Felhasználhatjuk főzelékek, köretek és saláták készítéséhez. Sokféle levest főzhetünk belőle.

Fűszeres karfiolsaláta

Munka: kb. 20 perc Ára: kb. 140 Ft/fő Hozzávalók 4 személyre: l 1 kg karfiol l 2 fej lilahagyma l 1 citrom leve l 2 gerezd fokhagyma l 1 kk. tört koriandermag l 1 kk. durvára tört bors l 1/2 kk. szárított kakukkfű l 6–8 szál snidling l 5 dkg dió l 2 dl fehérbor l 1 babérlevél Az öntethez: l 2 ek. fehérborecet l 4 ek. főzőlé l 1 kk. porcukor l 1 kk. mustár l 8 ek. olívaolaj Elkészítés: A lilahagymát gerezdekre vágjuk és meglocsoljuk a citromlé felével. A koriander- és borsszemeket a fokhagymával, a kakukkfűvel teatojásba zárjuk. Felforralunk 1 liter vizet a maradék citromlével, a borral, 1 kk. sóval és a teatojással. Beleteszszük a karfiolt és a babérlevelet, és majdnem puhára főzzük. Szűrőtálba szedjük, lecsepegtetjük, levéből 4 evőkanálnyit félreteszünk. A hagymát leszűrjük, levét félretesszük. Az öntethez simára keverjük a borecetet a hagyma páclevével, a félretett főzőlével, a porcukorral, a mustárral, őrölt borssal, hozzáadjuk az olívaolajat. Ha szükséges, sózzuk. Összekeverjük a karfiolt a lilahagymával. Nagyobb, lapos tálra halmozzuk, bevonjuk az öntettel, végül megszórjuk a snidlinggel és a dióval. Langyosan vagy hidegen fogyasztjuk.

Brokkolis – hagymás omlett

Munka: kb. 30 perc Ára: kb. 150 Ft/fő Hozzávalók 4 személyre: l 4 nagy szem burgonya l 50 dkg brokkoli l 1–1 zöld és piros paprika l 1 nagy fej hagyma l 3 ek. olaj l só l 8 tojás Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, vékony gerezdekre vágjuk. A brokkolit megtisztítjuk, rózsáira szedjük. A paprikát megmossuk, kimagozzuk, és húsát falatnyi darabokra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, gerezdekre vágjuk. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és a burgonyát kb. 15 percig kevergetve pirítjuk benne. A brokkolit forró, sós vízbe tesszük, és kb. 3 percig főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük. A hagymát és a paprikát kb. 10 perc után a burgonyához keverjük, és kevergetve tovább pirítjuk. A brokkolit is a zöldségekhez keverjük, és még 5 percig együtt pirítjuk. Sóval, borssal ízesítjük. A tojásokat 2 ek. vízzel felverjük, sózzuk, és a zöldségekre öntjük. Lefedve még 5–7 percig pirítjuk.

Mandulás hal articsókával

Munka: kb. 30 perc Ára: kb. 180 Ft/fő Hozzávalók 4 személyre: l 20 dkg paradicsom l 3 szál póréhagyma l 60 dkg tőkehalfilé l 2 ek. olívaolaj l 10 dkg articsóka l 1 citrom l 10 dkg mandulaforgács l 2 ek. cukor Elkészítés: A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük. A pórét 5 percig pároljuk. Sóval, borssal fűszerezzük. A paradicsommal együtt tűzálló tál aljára simítjuk. A halat megszórjuk sóval, borssal, és a póréágyra fektetjük. Az articsókákat kettévágjuk, a halra rakosgatjuk. A citrom levét összekeverjük a mandulával és a cukorral, az egészet az articsókára szórjuk. Kb. 20 percig sütjük, majd erősebb fokozatra kapcsolva pirítjuk. Rizst vagy bagettet kínáljunk hozzá.

Ára: kb. 140 Ft/fő

Hozzávalók 4 személyre:

l 1 kg karfiol l 2 fej lilahagyma l 1 citrom leve l 2 gerezd fokhagyma l 1 kk. tört koriandermag l 1 kk. durvára tört bors l 1/2 kk. szárított kakukkfű l 6–8 szál snidling l 5 dkg dió l 2 dl fehérbor l 1 babérlevél

Az öntethez:

l 2 ek. fehérborecet

l 4 ek. főzőlé l 1 kk. porcukor l 1 kk. mustár

l 8 ek. olívaolaj

Elkészítés:

A lilahagymát gerezdekre vágjuk és meglocsoljuk a citromlé felével. A koriander- és borsszemeket a fokhagymával, a kakukkfűvel teatojásba zárjuk. Felforralunk 1 liter vizet a maradék citromlével, a borral, 1 kk. sóval és a teatojással. Beleteszszük a karfiolt és a babérlevelet, és majdnem puhára főzzük. Szűrőtálba szedjük, lecsepegtetjük, levéből 4 evőkanálnyit félreteszünk. A hagymát leszűrjük, levét félretesszük. Az öntethez simára keverjük a borecetet a hagyma páclevével, a félretett főzőlével, a porcukorral, a mustárral, őrölt borssal, hozzáadjuk az olívaolajat. Ha szükséges, sózzuk. Összekeverjük a karfiolt a lilahagymával. Nagyobb, lapos tálra halmozzuk, bevonjuk az öntettel, végül megszórjuk a snidlinggel és a dióval. Langyosan vagy hidegen fogyasztjuk. Brokkolis – hagymás omlett Munka: kb. 30 perc

Ára: kb. 150 Ft/fő

Hozzávalók 4 személyre:

l 4 nagy szem burgonya

l 50 dkg brokkoli

l 1–1 zöld és piros paprika

l 1 nagy fej hagyma

l 3 ek. olaj

l só

l 8 tojás

Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, vékony gerezdekre vágjuk. A brokkolit megtisztítjuk, rózsáira szedjük. A paprikát megmossuk, kimagozzuk, és húsát falatnyi darabokra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, gerezdekre vágjuk. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és a burgonyát kb. 15 percig kevergetve pirítjuk benne. A brokkolit forró, sós vízbe tesszük, és kb. 3 percig főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük.

A hagymát és a paprikát kb. 10 perc után a burgonyához keverjük, és kevergetve tovább pirítjuk. A brokkolit is a zöldségekhez keverjük, és még 5 percig együtt pirítjuk. Sóval, borssal ízesítjük. A tojásokat 2 ek. vízzel felverjük, sózzuk, és a zöldségekre öntjük. Lefedve még 5–7 percig pirítjuk. Mandulás hal articsókával Munka: kb. 30 perc

Ára: kb. 180 Ft/fő

Hozzávalók 4 személyre:

l 20 dkg paradicsom l 3 szál póréhagyma l 60 dkg tőkehalfilé l 2 ek. olívaolaj l 10 dkg articsóka l 1 citrom l 10 dkg mandulaforgács l 2 ek. cukor

Elkészítés:

A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük. A pórét 5 percig pároljuk. Sóval, borssal fűszerezzük. A paradicsommal együtt tűzálló tál aljára simítjuk. A halat megszórjuk sóval, borssal, és a póréágyra fektetjük. Az articsókákat kettévágjuk, a halra rakosgatjuk. A citrom levét összekeverjük a mandulával és a cukorral, az egészet az articsókára szórjuk. Kb. 20 percig sütjük, majd erősebb fokozatra kapcsolva pirítjuk. Rizst vagy bagettet kínáljunk hozzá. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában