Ország-világ

2005.04.09. 07:34

Kerülje az energiavámpírt!

Bizonyára mindenki ismer olyan embert, aki folyton panaszkodik, és szívességeket kér. Ők az energiavámpírok. Rátelepednek másokra, elszívják tőlük az életenergiát.

Németh Zsuzsa

Néhány ember társaságában valami megmagyarázhatatlan, kellemetlen érzés kerít bennünket hatalmába, mintha nagyon fáradtak lennénk – mondja dr. Almási Kitty klinikai szakpszichológus. – Ezek az emberek az energiavámpírok. Általában tudattalanul, de arra használják kapcsolataikat, hogy azokból táplálkozzanak. Csak magukról, gondjaikról mesélnek, szánalmat, segítséget várva. Közben nekünk nincs időnk és lehetőségünk arra, hogy önmagunkról beszéljünk, vagy ha meg is történik, a másik rögtön áttér arra, hogy vele is történt hasonló dolog. Nem is érdekli, mi van velünk.

Az igazi energiavámpír boldogtalan, gyenge, és a hozzánk fűződő kapcsolatától várja gondjai megoldását. A legmegfelelőbb, ha felismerjük a lelki erőszakot, és érzelmileg nem reagálunk rá. Hiszen nem is maga az érzelmi erőszak veszélyes, hanem a bennünk ennek hatására kialakuló lelki válasz. Az energiavámpírok legfőbb baja, hogy személyiségük kialakulásában túl nagy szerepet kaptak a külvilág megerősítései és visszajelzései. Képtelenek egyedül megküzdeni gondjaikkal, a környezetre hárítják a felelősséget. Mindig kell valaki, akibe kapaszkodhatnak. Ez persze roppant kényelmes megoldás.

Nagyon fontos, hogy ha találkozót beszélünk meg egy ismerősünkkel, nézzünk magunkba, igazán várjuk-e az alkalmat. Kíváncsiak vagyunk ismerősünkre és a véleményére? Jó érzéssel tölt el bennünket, ha a találkozóra gondolunk? Ha a kérdések bármelyikére nemmel válaszolunk, át kell értékelnünk a kapcsolatot. Máskülönben önmagunknak is meg kell magyaráznunk, miért találkozunk valakivel, aki nem hoz semmi jót az életünkbe, csak az időnket pazaroljuk rá. Sokszor az illetőt nehezünkre esik elküldeni, visszautasítani. Pedig lehet, hogy éppen abból tanulna. Ha őszintén bevalljuk, milyen érzéseket ébreszt bennünk, talán rosszul esik neki, mégis van esély, hogy átgondolja viselkedését. A barátság, mint minden emberi kapcsolat, akkor jó, ha őszinteség jellemzi, nem pedig álszent viselkedés, színészkedés.

Nem az ön dolga, hogy megoldja mások gondját

- Türelemmel hallgasson, ha valaki elsírja önnek a bánatát vagy a sorsára panaszkodik, kissé megkönnyebbül. De soha ne adja át magát a teljes együttérzésnek, a másik gondját nem önnek kell megoldania. - Ne gerjessze a boldogtalanság energiáját. Mindössze a másik fél mondandójának befogadására törekedjék. Ne engedjen a sugallatnak, amely ki szeretné erőszakolni önből a gondok közös átélését. - Ne váljon lelki szemetesládává, ha segítő szándékból mégis így tesz, kiürülő ládájába a partner azonnal újabb szemetet pakol. Találjon ki más módot arra, hogy hatékonyan segíthessen. - Győzze meg a panaszkodót, hogy a kosarat takarítsa ki ő maga, újabb szemetet pedig már ne rakjon bele. Mindenkinek adjon esélyt, ha hibázott is, hogy beismerje, megbánja vétkét, és helyrehozza a dolgokat.

- Ne gerjessze a boldogtalanság energiáját. Mindössze a másik fél mondandójának befogadására törekedjék. Ne engedjen a sugallatnak, amely ki szeretné erőszakolni önből a gondok közös átélését.

- Ne váljon lelki szemetesládává, ha segítő szándékból mégis így tesz, kiürülő ládájába a partner azonnal újabb szemetet pakol. Találjon ki más módot arra, hogy hatékonyan segíthessen.

- Győzze meg a panaszkodót, hogy a kosarat takarítsa ki ő maga, újabb szemetet pedig már ne rakjon bele. Mindenkinek adjon esélyt, ha hibázott is, hogy beismerje, megbánja vétkét, és helyrehozza a dolgokat. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában